Збільшення кількості кліщів на Тернопільщині – перша ознака глобального потепління

Опубліковано в Проблемне 08.06.2018

На Тернопільщині продовжує зростати кількість людей, які звертаються у травмпункти з укусами кліщів. На думку фахівців, збільшення чисельності паразитів, які є джерелом різноманітних небезпечних захворювань, пов’язана із глобальним потепілнням.

За словами завідувача відділу з дослідження біологічних факторів Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України Володимира Паничева, цьогоріч вже більше 800 жителів Тернопільщини звернулись до медпрацівників за допомогою внаслідок укусу кліща.

– Наші дослідження оцінки чисельності цих небезпечних комах говорять про те, що, на жаль, кількість кліщів на Тернопільщині збільшується. Це відбувається паралельно зі збільшенням кількості усіх інших членистоногих комах. Така ситуація може бути проявом глобального потепління. Фахівці у всьому світі розцінюють збільшення чисельності комах-шкідників як першу ознаку потепління, – зауважив Володимир Паничев.

Як розповів Володимир Олександрович, кліщі є джерелами та резервуарами для низки захворювань, зокрема тих, що належать до групи бореліозів (хвороба Лайма). Такі хвороби в Україні почали реєструвати ще у 2000-му році, а в Тернопільській області – у 2005-му. Також укус цього паразита може спричинити анаплазмоз.

– Захворюваність на хворобу Лайма в Тернопільській області зростає з року в рік, як і в Україні загалом. Варто наголосити, що кількість випадків на теренах нашої області удвічі більша, аніж в інших регіонах. Ця недуга є особливо небезпечною, оскільки супроводжується ураженням суглобів, шкіри, серця та нервової системи, – зауважив Володимир Паничев.

Наразі в Тернополі проводяться акарицидні заходи – окроплення кліщів хімічними речовинами у паркових зонах, прибудинкових територіях та в зонах відпочинку. Це допоможе зменшити чисельність паразитів на деякий час.

Фото: з відкритих джерел. 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

30.04.2024 soroka
В Одесу на вихідні: де варто побувати і що подивитися
Одеса входить до найпопулярніших туристичних міст України, оскільки в ній розташована величезна кількість архітектурних та…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3791.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.