В Одесу на вихідні: де варто побувати і що подивитися

Опубліковано в Економіка 30.04.2024

Одеса входить до найпопулярніших туристичних міст України, оскільки в ній розташована величезна кількість архітектурних та культурних пам'яток. Побувати в Одесі варто не лише влітку під час пляжного сезону, але й у будь-яку іншу пору року, щоб погуляти вулицями та відвідати різні цікаві місця. Про найвідоміших з них розповідаємо у статті. 

Головні архітектурні пам'ятки

Перше місце посідають Потьомкінські сходи — вони складаються зі 192 ступенів, які ведуть із центру міста до порту. Ця архітектурна пам'ятка в стилі класицизму входить до найвідоміших місць Одеси. Зі сходів можна помилуватися панорамним видом гавані. На другому місці — Одеський театр опери і балету, спроєктований віденськими архітекторами Германом Хельмером та Фердинандом Фельнером у стилі неокласицизму. Рекомендується не лише розглядати фасади театру, але й відвідати одну з вистав, щоб насолодитися розкішним інтер'єром та багатою акустикою залів. Театр працює навіть під час війни — можна придбати квиток на оперу, балет чи концерт органної музики. Третє місце посідає Дерибасівська вулиця, названа на честь іспанського адмірала Хосе де Рібаса. На вулиці розташовано безліч ресторанів, кафе та магазинів, де можна придбати всілякі сувеніри та поласувати стравами місцевої кухні. У теплу пору року на Дерибасівській часто виступають вуличні артисти. На четвертому місці — ринок «Привіз». Це найстаріший і найбільший ринок міста, де можна придбати найрізноманітніші свіжі продукти. Риба та морепродукти особливо добре поєднуються з ігристими винами місцевих виробників — можна вибрати шампанське Болград чи алкоголь якогось іншого одеського бренду. П'яте місце за популярністю серед туристів посідає Одеський археологічний музей, розташований у величній будівлі, зведеній у неокласичному стилі. За допомогою багатої колекції музейних експонатів можна дізнатися багато цікавого про історію Одеси, починаючи з давньогрецьких часів, коли на місці сучасного міста розташовувався населений пункт Гавань Істріан.

Де погуляти в Одесі

До найцікавіших місць для прогулянок входять Одеські катакомби — мережа підземних тунелів, що пролягають під вулицями. Вони були висічені у вапняку у XIX столітті і протягом багатьох років використовувалися городянами для різних цілей. Якщо хочеться провести час більш спокійно, можна вирушити до Одеського міського саду, щоб помилуватися яскравими клумбами, гарними фонтанами та статуями. Влітку в саду часто проводяться концерти та виставки картин. Також варто обов'язково побувати на пляжі Аркадія. У спеку можна засмагати та купатися у теплому Чорному морі за умови, що територія визнана міською владою безпечною для відпочинку. На пляж варто обов'язково захопити сонцезахисний засіб, який можна придбати в маркеті Маудау. А в холодну пору року можна просто прогулятися гарною набережною і помилуватися морем.

Прокоментувати:

Місто в кадрі

DSC_3796.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.