Рецензія на фільм «Гра в імітацію»

Автор  Олеся Біднюк Четвер, 09 лютого 2023 16:42

Фільм «Гра в імітацію» – це історична драма про криптографа часів Другої світової війни.

Саме він допоміг в розшифруванні нацистського коду Енігми, що допомогло Антигітлерівській коаліції перемогти у Другій світовій війні,

Фільм знятий на основі реальних подіях, які відбувалися 1939 році у  Великобританії.

У сюжеті розповідається про Алана Тюрінга – математика, який став членом британської спецслужби. Отримавши завдання від британської розвідки, він разом з членами своєї геніальної команди працює над розшифруванням кодів Енігми – шифрувальної машини.

Перед ними стояла неймовірно складне завдання – зламати код німецької шифрувальної машини, щоб виграти війну. Цим займалися справжні генії, вони працювали день і ніч, щоб отримати результат. Та все було намарно. Тоді Тюрінг зрозумів, що машину може розшифрувати тільки потужна машина, адже людський мозок не може мислити швидше за машину. І він почав працювати над створенням приладу. Члени команди не підтримували Алана та не вірили в його пристрій. Влада теж тисну на нього, що це марна трата часу. Та все ж таки Алан Тюрінг не здавався. Він знайшов жінку математика, яка допомагала йому у розшифровці кодів. З часом його почали підтримувати інші члени команди. 

Математику вдалося виконати важливе завдання завдяки пристрою, який він виготовив. Повідомлення ворога були розшифровані, що наблизило перемогу над фашистською Німеччиною на два роки.

Тюрінг вніс незаперечний внесок у зміну ходу війни і допоміг врятувати тисячі життів. Але його доля склалася трагічно. Представники влади вирішили позбутися вченого після виконаної роботи. Алана звинуватили у гомосексуалізмі та ув’язнили. Пізніше його випустили додому на лікування гомосексуалізму, препаратами, які повпливали на нервову систему. У 1954 році Алан Тюрінг здійснює самогубство.

В фільмі норвезького кінорежисера Мортена Тильдума «Гра в імітацію» показано велику та непросту працю команди математиків, які зробили великий внесок для припинення війни. А Алан Тюрінг обрав ідею, в яку він вірив, і захищав її, розуміючи, що може розплатитися за неї своїм життям.  Спостерігати за акторським талантом у фільмі дуже захопливо.

У сюжетній лінії кожна людина  відрізняється від інших, має право на власну думку. Та найцікавіше – їхня геніальність і знання математики. Адже тільки  геніальна людина здатна створити щось неймовірне в цьому світі. І найголовніше змінити його на краще.

Жанр: Біографії, Військовий, Драми, Історичні, Трилер

Режисер: Мортен Тильдум

В ролях: Бенедикт Камбербетч, Кіра Найтлі, Метью Ґуд, Рорі Кіннір, Аллен Ліч, Метью Берд

Сценарист: Грем Мур, Ендрю Ходжес

Продюсер: Нора Гроссман, Ідо Островські

Прем'єра в Україні: 05.02.2015

Світова прем'єра: 29.08.2014

Тривалість: 114 хвилин (01:54)

ОЛЕСЯ БІДНЮК, студентка 3-го курсу ТНПУ

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.03.2024 soroka
Володимир Кличко зустрівся із посадовцями Держдепартаменту США щодо термінової допомоги Україні, - Віталій Кличко
Всесвітньо відомий боксер Володимир Кличко відвідав США, де зустрівся із впливовими політиками та говорив про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3775.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.