Довкілля у вогні: у Тернопільській ОВА розповіли, чому не можна спалювати рослинні залишки

Опубліковано в Проблемне 03.04.2024

З приходом весни жителі Тернопілля, прибираючи території своїх домогосподарств, спалюють листя, бадилля, суху траву.

Такі толоки можуть чинити загрозу навколишньому середовищу та здоров’ю людей.

Спалювання сміття та рослинних залишків є шкідливими для довкілля, людей та тварин. Про це під час брифінгу розповів начальник управління екології та природних ресурсів Тернопільської ОВА Ігор П'ятківський.

– У процесі спалювання рослинних залишків чи пластику в повітря виділяються різні мікрочастинки і хімічні елементи. Вони несуть негативну шкоду для людей, забруднюють атмосферу і в глобальних масштабах впливають на зміну клімату. Може виділятися оксид азоту, чадний газ, а при спалюванні картопляного бадилля – пестициди, які накопичились в рослині, пояснив Ігор П'ятківський.

Фахівці також підкреслюють, що є два випадки, коли можна розпалювати багаття. Про них мають знати жителі населених пунктів та голови громад.

– Перший випадок, коли дозволяється розпалювати вогонь: тоді, коли людина готує їжу на відкритому вогні з дотриманням правил пожежної безпеки. І друге – коли вона використовує рослинні залишки для опалюванням приміщень (це стосується деревини). Тобто, якщо в селі людина очищає сад, обрізає сухі гілки, прибирає аварійні дерева, то вона має право використовувати цю деревину для приготування їжі. Спалювати для приготування їжі траву, листя, бадилля картоплі категорично заборонено, – зауважив Ігор П'ятківський.

У Тернопільській ОВА нагадують, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Згідно із статтею 152  Кодексу, порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 до  1360 грн; на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності від 850 до 1700 грн.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

30.04.2024 soroka
В Одесу на вихідні: де варто побувати і що подивитися
Одеса входить до найпопулярніших туристичних міст України, оскільки в ній розташована величезна кількість архітектурних та…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3818.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.