Містичне диво на Тернопільщині – водоспад казкової краси, шлях до якого пролягає стежкою кольору крові (фото)

Опубліковано в Подорож вихідного дня 18.04.2018

Оповитий містичними легендами та переказами, Джуринський водоспад, що розташований в містечку Червоногород поблизу Ниркова, продовжує манити до себе нових шукачів пригод та мандрівників-мрійників. Тих подорожан, які наважаться подолати складний шлях до особливої водойми, бурхливий та швидкий, як саме життя, потік водоспаду надовго змусить забути про те, що в Україні є ще прекрасніше водяне диво.

Шлях до Джуринського водоспаду лежить, як би це дивно не звучало, через червону дорогу. Такий незвичайний колір землі тут утворився від місцевих пісковиків. А у дощову днину забарвлення глини та скель тут стає особливо яскравим, наче невмілий художник вилив на довколишні простори цілі діжі розбавлених з водою фарб винового кольору. Важливо, що саме від особливого забарвлення ґрунту й походить назва місцевості – Червоногород, яку мешканці так найменували кілька століть тому.

Хоч ви ще не завершили шлях рубіновою стежкою, вже здалеку вам учувається важкий шум води, який, з кожним кроком, усе дужчає і дужчає. Наближаючись до зелених висот, вам уже важко загамувати хвилювання, яке викликала в душі та неспинна пісня водоспаду. Адже тут гул від нестримно-дикого потоку набуває найвищої гучності. Щось підказує, що залишилося лише кілька кроків для того, аби на власні очі побачити творця живої музики природи, яка не замовкає ні на секунду ні вдень, ні вночі.

Вибравшись з-за дерев на шум, який у рази зріс біля місця потоку, ви завмираєте від несподіванки, яка в мить переростає у безмовне захоплення. Перед вашим зором відкриваються шалені, швидкі та неспинні потоки, які в несамовитому бігу перетворюються в єдине ціле. Тут кожна краплина води живе одним життям, крутячись, вируючи та переливаючись зі своїми сестрами по плоских гранях каміння, аби вихлюпнутися у загальну річку.

Як утворився Джуринський водоспад, який ще називають Червоногородським, достеменно не знає ніхто. За однією з версій, водоспад спеціально створили татари, які в 1620 році хотіли захопити оточений водою Червоногородський замок. Аби досягнути своєї мети, загарбники для цього зруйнували кам'яний кряж та змінили русло місцевої річки, щоб вона обходила замок.

В інших переказах йдеться, що рівнинний водний потік було створено під час перебудови замку на палац польськими шляхтичами Понінськими на початку ХІХ століття. Довкола архітектурної споруди вельможі наказали висадити чималий ландшафтний парк і, аби зелені насадження виглядали більш привабливо, було створено водоспад.

Найбільш достовірною версією виникнення водойми є та, що водоспад зробили місцеві жителі, адже їм потрібно було створити в околиці млин. Тому річку люди могли розділити надвоє, щоб частина води плинула новим річищем, де й спорудили млин. До того ж, на скелястих берегах Джуринського водоспаду і зараз ще можна угледіти залишки старого водяного млина.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

23.04.2024 soroka
Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал
Герої захисники з 68-ї єгерської бригади знищують ворожу спецтехніку «тернопільськими дронами». Відповідне відео у соцмережах…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3787.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.