Незвичайна церква-тризуб височіє на Тернопіллі, викликаючи гордість у краян та захоплення в приїжджих

Опубліковано в Подорож вихідного дня 17.04.2018

Якщо зійти з головних вулиць Чорткова та піднятися на одну з вершин, які простягнулися над містом, можна побачити наступне. Гострими хрестами з дещо незвичайною формою дахів простягається у височінь неабиякої краси Катедральний собор Верховних Апостолів Петра і Павла, який яскраво виділяється серед довколишніх будов. Поважні чверті куполів церкви ніби обернулися до центрального боками-бляхами, а рядами вікон вдивляються у безмежжя неба.  

І справді, маючи таку незвичайну будову, собор святих апостолів Петра і Павла дуже нагадує форму українського національного герба. Поглянувши на патріотичний храм від його підніжжя, можна зачаруватися величною непорушністю домінанти Чорткова. Грандіозна споруда згорда й твердо усіма краями, виступами, хрестами тягнеться у синю глибину, особливо заворожуючи людей своєю красою у погожу днину. А на масивних вікнах собору від ранку до ночі живуть, переливаються небесна синява та молочні плетива хмар.

Багато сил, праці та коштів на спорудження Катедрального собору вклали греко-­католицькі громади міста і району, священики о. Григорій Канак та настоятель собору о. Микола Малий. А розробив проект культової споруди тернопільський архітектор Сергій Гора. Цей модерний храм насамперед вражає своєю архітектурною витонченістю і розмірами: висота – 51 м, діаметровий перетин – 40 м.

Не можна оминути увагою капличку, яка витягнулася з передньої частини церкви. Збудована у тому ж, що і храм, візантійсько-малярному стилі, будова вдало доповнює красу незвичайного собору. До речі, куполи обох споруд – храму та каплиці під денним світилом виблискують патріотично-синіми бляхами. Особливо чітко, яскраво видніє та вабить вірян колір куполів тоді, коли сонце вже ховається на заході.

Фото: з відкритих джерел.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3800.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.