Найглибше підземне озеро України на Тернопільщині – диво, до якого непросто дістатися

Опубліковано в Подорож вихідного дня 12.04.2018

У славетній гіпсовій печері Оптимістична, котра знаходиться у селі Королівка на Борщівщині, є неабиякої краси озеро, яке, на перший погляд мілке, в той же час заслуговує на статус найбільшого підземного озера України.

Заховане від людського ока у таємничих глибинах найдовшої гіпсової печери Європи, озеро Мікрон довгий час було недоторканим та недосяжним. Жодна жива душа не залишала свої сліди на вузькому березі таємної водойми, не торкалася дзеркальної чистоти її вод. Прозорої води, через яку з поверхні, наче проскановане, видніється дно виораного природніми процесами дива.

Вперше ступивши на узбережжя Мікрону, яке, стараннями українських спелеологів, вже втратило свою незайманість та про яке знають навіть за кордоном, перед мандрівником відкривається щось незвичайне. Живий кришталевий потік змінюється, пробуджуючись від легенького доторку світла. Життєдайна сила печери – вода пульсує від краю до краю десятками трепетних хвильок, які переливається, купаючи у своїх кришталях десятиліттями чи й навіть століттями невідомі для власного єства світлові промені.

Споглядаючи на цю природню дивовижу, перш за все хочеться схилитися перед невмирущою силою земних стихій, які віками плекали у своїх лонах химерні форми, вибоїни, русла…. Навіть обізнаним ученим, дослідникам важко збагнути, скільки часу вода нуртувала усередині кам’яних глиб, аби утворити озеро, на яке через роки ненароком натрапить його першовідкривач – луцький спелеолог Ігор Троцюк.

 Віднайдене спершу як невеличке озерце, воно й отримало від пана Ігоря назву «мікрон», що перекладається із грецької, як «мале». Та невтомний дослідник печер, спільно з колегами по духу, не залишив свою знахідку на початковому етапі її розвідки. Подальші вивчення Мікрону засвідчили, що не таке це озеро мілке та невеличке, яким видалося розвідникам печер на початку.

Із глибиною близько 5-6 метрів та площею поверхні біля 500 квадратних метрів – це чи не найглибше озеро в Україні. При цьому людям, які захочуть побачити цю природню красу, буде доволі нелегко потрапити підземними ходами-тунелями до водної знахідки, адже їм годинами доведеться згинати голови перед масивним тягарем природної підземної порожнини.

Фото з вільних джерел

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Волонтери «Української команди» Тернопільщини передали ліки та медичні засоби бойовим медикам на Запорізький напрямок
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області продовжує підтримувати медиків, які рятують життя на фронті.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

MaPq8GwEnww.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.