У лісі на Тернопільщині до дерев похилилися хрести із закинутого кладовища

Опубліковано в Подорож вихідного дня 08.07.2019

Чи то лісова земля вже не годна утримати надгробні хрести, плити, а чи то пак більше шукачі коштовностей доклали рук, та могильний камінь у закинутому кладовищі біля села Струсів Теребовлянського району на Тернопільщині, здається, живе своїм життям.

Якщо би випадковий мандрівник натрапив у лісі біля Струсова на забуте загадкове кладовище, мабуть, би на мить подумав, що перенісся у хоррор. Під пологом густого грабового лісу з-під трави світять каменем хрести, плити з написами. Десятки хрестів. Тут збереглося багато надмогильних пам’ятників з бетону й піщанику. А заворожує і, насамперед, викликає тремтіння в тілі те, що надгробки не лежать на своєму місті.

Наче вилізаючи з землі, могильний камінь, здавалося, розповзся по лісі. Ось декілька масивних хрестів притулилися до товстих стовбурів, ніби чекаючи від них опори. А потемнілі від моху та глини плити з пощербленим каменем скотилися набік, не маючи потуги знову звестися. Час від часу через густі хмари грабового листя сонячні промені глипають на той могильний хаос, кидаючи мереживо золотистих тіней на безладну старовину.

Фото - Роман Крих

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3810.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.