Рецензія на фільм «Ціна правди»

Автор  Олеся Біднюк Вівторок, 07 лютого 2023 15:47

Фільм польської режисерки Агнєшки Голланд «Ціна правди» заснований на реальних подіях.

Стрічка розповідає про розслідування британського журналіста Гарета Джонса злочинів Голодомору в Україні в 1932-1933 роках.

Світова прем'єра фільму відбулася 2019-го року на Берлінському кінофестивалі, а в Україні 28 листопада того ж року.

В основі сюжету – історія валлійського журналіста-міжнародника Гарета Джонса, який приїхав до радянського союзу, щоб на власні очі побачити Голодомор. Раніше йому вдалося взяти інтерв’ю у Гітлера. Приїхавши до москви, Гарет шукає можливостей, щоб взяти інтерв’ю у Сталіна.

У Москві він знайомиться з впливовим американським журналістом Волтером Дюранті та його знайомою репортеркою Адою Брукс, яка дала йому підказку в пошуках правди.

Після вбивства друга Волтера Гарет Джонс багато дізнався про українське збіжжя та реальну ситуацію, яка відбувалася в Україні. Гарет відвідав Україну за власним бажанням – хотів побачити країну, де його мама навчала дітей англійської мови. Побачивши жахливі наслідки Голодомору, Гарет Джонс розпочав розслідування, не зважаючи на погрози спецслужб СРСР.

Подорожуючи Україною, він розкриває крок за кроком злочин, який привів до Голодомору, та потрапляє в лапи  НКВДистів. Наближеність до Ллойда Джорджа рятує його від ув'язнення і смерті. Гарета Джонса відпустили додому з порадою утриматись від негативу на адресу радянського керівництва.

Але Гарет не міг мовчати про жах, який побачив в Україні: вимерлі села, голодуючих дітей, нелюдських червоноармійців, які відбирають та відправляють у москву збіжжя. Навіть попри погрози, він розкрив жорстоку правду про Україну у своїх публікаціях. За що пізніше заплатив власною смертю.

Після перегляду залишаються сильні враження від сюжету фільму, від гри акторів, роботи знімальної групи та, звісно, режисерки Агнєшки Голланд. Вона впоралася із завданням передати нам реальну історію того часу та пригадати ціну нашої свободи. 

Жанр – історичний трилер

Режисер – Аґнешка Голланд

Продюсер – Клаудія Смея, Станіслав Дзідзіч, Єгор Олесов, Ангус Ламонт

Сценарист – Андреа Халупа

У головних ролях – Джеймс Нортон, Ванесса Кірбі ,Пітер Сарсгаард

Оператор – Томаш Наумюк

Композитор – Антоні Комаса-Лазаркевич

Тривалість  141 хв. (фестивальна вер.)

119 хв. (кінотеатральна вер.)

ОЛЕСЯ БІДНЮК, студентка 3-го курсу ТНПУ

       

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

gGB9wzgvs24.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.