«Молимося за перемогу і захисників»: як церква в Німеччині об’єднує українців

Автор  Олеся Біднюк Понеділок, 30 січня 2023 15:56

Парафія у Дюссельдорфі була заснована досить давно, ще в повоєнних часах на території Північної Вестфалії, де  священники намагалися організувати постійні Богослужіння.

На початку літургія була тільки раз на місяць у маленькій капличці Дюссельдорф-Рат. На той час священником був о. Йосиф Петерс, який був першим, хто намагався зібрати наших людей на території Північної Вестфалії. Після нього було ще п’ятеро отців, які вклали чи мало зусиль для існування УГКЦ у Німеччині. Сьогодні парохом є о. Микола Павлик. Разом із отцями інших парафій щочетверга з 19 по 20 годину проводиться онлайн катехизація для усіх охочих – дорослих і дітей. Головна тема: Літургія Церкви. Про що справді молимось на Літургії? Також всіма можливостями надають допомогу людям, які змушені були виїхати за кордон після вторгнення росії в Україну.

Парафія у Дюссельдорфі налічує багато прихожан, серед яких є як представники української діаспори у Німеччині другого покоління, так і молоді люди, які відносно недавно приєдналися. Українці намагаються усіляко підтримувати українські традиції, значну роль серед яких відіграють церковні свята. Крім того, за гарною традицією, після недільного Богослужіння парафіяни церкви зустрічаються у парафіяльному залі для приємної розмови за чашкою кави та відпочинку від повсякдення.

Українська греко-католицька церква стала осередком українського життя у багатьох містах Європи. Сьогодні у нашій парафії є сотні українців, які стали біженцями через війну в Україні. Серед них – наші земляки з Тернопільщини – як старше покоління, так і молодь, що дуже тішить. Також є сім’я з Чортківщини, які  у Німеччині понад десять років. Вони регулярно ходять в церкву  Христа царя у Дюссельдорфі.

Пан Андрій розповідає, що кількість парафіян значно збільшилась після початку війни. 

«Cпочатку в храмі було приблизно пів сотні осіб, а сьогодні їх більше сотні», – каже він.

Звісно, це дуже похвально, що люди, не зважаючи на такі умови, шукають можливостей відвідати церкву. Та найголовніше – допомагають один одному, адже в м. Дюссельдорфі й навколишніх містах дуже багато українців, які потребують допомоги.

Для мене та багатьох українців своя громада служить осередком релігійного, духовного й культурного життя. По неділях і у святкові дні всі сходяться з Північного-Рейну Вестфалії Дюссельдорфу, a також з Кельну, Бонну, Крефельду, Вупперталю, Ессену, Дортмунду та інших міст. Після богослужінь ми маємо можливість зустрітися з своїми друзями та знайомими, обмінятися інформацією, познайомитися з своїми земляками.

Я щиро дякую Богу за можливість відвідувати храм, де можу себе почувати спокійно і почерпнути духовної сили й мудрості. Також для мене дуже важливо зустрітися із земляками та відчути частинку рідної землі. Людей, яких об’єднує спільне бажанням про мир і спокій в Україні. Ми молимося за неньку Україну і захисників.

Вдячна  о. Миколаю, що у своїх проповідях сіє в серцях людей любов до Бога, до ближнього та до рідної Батьківщини.

Адреса церкви:

Ludwig-Wolker-Straße

1040447

Düsseldorf

                                                                                                 

ОЛЕСЯ БІДНЮК, студентка 3-го курсу ТНПУ

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.