Тернопільським батькам: якщо дитину вкусила комаха, це може призвести й до непередбачуваних наслідків

Опубліковано в Життя краю 05.08.2018

Улітку тернополяни охоче виїжджають за місто, на дачі або пікніки біля озера, беручи з собою малечу. Тільки батькам варто пам’ятати, що ваші чада, які охоче досліджуватимуть нову територію, можуть наразитися на кусючих комах, яких у теплу пору немало ховається поміж травами та деревами.

Важливо, що дітям важко уникнути контакту з різними комахами не тільки в сільській місцевості, але й у приватних секторах на околицях Тернополя. Якщо укус комара чи бджоли може не завдати шкоди для здоров’я дорослому, то дитячий організм набагато бурхливіше реагує на отруту окремих комах.

До мене найчастіше приходять батьки з дітками, яких укусили мурахи чорного кольору. Якщо ці тваринки уразили дитину, то в малечі з’являються великі пухирі, які починають загниватися та важко піддаються лікуванню. При несерйозних наслідках пухир варто змастити маззю з кортизоном. Інколи нагноєння є настільки серйозним, що з ними вже доводиться «боротися» хірургічним шляхом. До мене тернополяни часто приводять і діток, яких покусали комарі. Як правило, аби усунути симптоми укусу, досить намазати уражене місце заспокійливою маззю. Більш серйозні наслідки від укусу комара можуть виникати, якщо комаха занесла у кров віруси. Найнебезпечнішими для діток є контакти з осами, адже часто в дітей після укусу жалкої комахи виникають алергічні реакції, які навіть можуть супроводжуватися анафілактичним шоком. Для того, аби уникнути небезпечних наслідків, медики вводять таким пацієнтам антигістамінні препарати та виписують антиалергічні мазі чи гелі, — розповіла тернопільська дитяча лікарка-імунолог Ірина Цимбалюк.

Пані Ірина наголосила, що цього року в Тернопільську обласну дитячу лікарню, на щастя, не зверталися батьки з маленькими пацієнтами, здоров’ю яким кусючі комахи завдали серйозної шкоди.

Тернополянам варто пам’ятати, що дещо рідше, проте все ж трапляються випадки укусів блохи, клопа, павука, кліща. Тому поради, що робити, якщо вас чи ваших чад «поранили» ці комахи.

Укуси блохи викликають сильне свербіння. Зазвичай, блошині укуси з'являються групками по 3-4 крапки і нагадують дрібні червоні пухирці. Насамперед, ці укуси необхідно ретельно промити водою з милом. Потім їх потрібно змастити цинковим кремом або іншим засобом, що знімає свербіж. Головне не розчісувати укуси, щоб не занести інфекцію.

Укуси клопів виглядають по-різному. Хтось може їх взагалі не помічати, а у когось виникає сильна алергічна реакція, що супроводжується свербінням і болючими відчуттями. Крім шкірних ушкоджень, типові симптоми укусів клопів включають біль, свербіння, дерматит, а у алергіків – набрякання і навіть пухирі. Головний ворог клопів – гігієна. Тому перш за все помийтеся з милом, приділяючи особливу увагу місцям укусів. У крайніх випадках вам може знадобитися протизапальний або антигістамінний засіб.

За винятком кількох видів (типу "чорної вдови" і каракурта) більшість укусів павуків нешкідливі та зовсім неотруйні. Характерна ознака такого укусу – дві крапки, обрамлені колом. Промийте місце укусу водою з милом. Потім прикладіть лід і при необхідності прийміть знеболювальне. Якщо укус сильно напух – прийміть антигістамінний засіб. Якщо у вас спостерігаються більш серйозні симптоми або є підстави підозрювати, що павук був отруйний, зверніться до лікаря якомога швидше.

Якщо у вас вчепився кліщ, необхідно видалити його якомога швидше, не вдаючись до народних засобів типу олії, бензину та припікання. Використовуйте пінцет, підчепивши кліща якомога ближче до шкіри і плавно потягнувши вгору. Потім ретельно промийте укус водою з милом. Кліщу-переноснику зазвичай потрібно до 48 годин, щоб заразити вас вірусом, тому треба завжди перевіряти наявність кліщів після повернення з лісу.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

01.05.2024 soroka
Волонтери «Української команди» відправили допомогу воїнам на Херсонський та Донецький напрямки
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відправив чергову допомогу на фронт. Медикаменти та побутові…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

6.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.