У випадках ботулізму на Тернопільщині винні м’ясні закрутки

Опубліковано в Життя краю 04.08.2018

Жителям Тернопільщини, які хочуть влітку поласувати улюбленими домашніми закрутками, варто добре перевірити їх на якість, адже від вживання припсутих консервацій можна захворіти на гостре інфекційне захворювання з групи кишкових інфекцій – ботулізм.

Особливо часто можна наразитися на небезпечну недугу влітку, адже саме в цю пору під впливом високих температур особливо швидко псуються харчові продукти, які були приготовані з недотриманням технології виробництва і умов реалізації.

Збудником ботулізму є бактерія Clostridium botulinum, яка виділяє ботулотоксин - найсильніший з відомих науці органічних токсинів. Він витримує температуру до 120 °С та характеризується ураженням нервової системи. Інфікування відбувається в результаті вживання продуктів харчування, які були заражені власне токсином ботулізму, чи збудниками цього захворювання.  Як правило, такими продуктами є консерви, м'ясо, ковбасні вироби, риба.

Як розповіла завідувачка відділу профілактики неінфекційних захворювань у Тернополі Світлана Крутяк, при найменшій підозрі на недобру якість продукту ні в якому разі не варто вживати його, аби не наразитися на смертельно небезпечне захворювання.

Цього року наТернопільщині зафіксовано 4 випадки захворювання на ботулізм. При цьому новий випадок ботулізму «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» зареєстрував наприкінці липня. Серед  хворих в одному випадку занедужало двоє людей з однієї сім’ї, де бактерією заразилася одна дитина. В кожному з випадків причиною ботулізму стали м’ясні закрутки. Ми вчасно ввели постраждалим протиботулістичну сироватку, тож усі, хто звернувся до нас, одужали й поїхали додому. Причиною ботулізму в кожного із пацієнтів стали м’ясні вироби – консерви та свинний паштет. Цікаво, що ці закрутки були не магазинні, а власного виробництва. Ймовірно, ці продукти були виготовлені при недотриманні технології консервування. Через це за певний період за відсутності доступу повітря у закрутках і розвинулися небезпечні бактерії, — підмітила Світлана Крутяк.

Варто зазначити, що при ботулізмі інкубаційний період (проміжок часу між моментом зараження і появою перших симптомів) триває від кількох годин до п'яти днів. Чим коротший інкубаційний період, тим важче протікає захворювання. При гострій фазі захворювання воно проявляється наступними симптомами: біль в животі; нудота; діарея; здуття живота, запор; головний біль; температура тіла підвищується й знижується через добу; нездужання і загальна слабкість; порушення в роботі серця та деякі інші.

Якщо ці симптоми з’явилися у когось із мешканців Тернопільщини, необхідно негайно викликати швидку допомогу. До приїзду лікаря треба починати промивати шлунок до чистої води, а також прийняти сорбенти.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

09.05.2024 soroka
На передову полетіли ще 15 «бойових пташок» DJI Mavic 3 Pro нашим єгерям» - Сергій Надал
Передали ще 15 квадрокоптерів DJI Mavic 3 Pro для наших Героїв з 71-ї окремої єгерської…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.