«Література завжди передбачає майбутнє», – у Тернополі Оксана Забужко

Опубліковано в Життя краю 07.05.2018

Художня література попереджає суспільство про важливі події майбутнього. Таку думку на Мистецькому фестивалі «Ї» у Тернополі висловила відома українська письменниця Оксана Забужко.

– Наші тексти повертаються до нас з роками. Література завжди пише про майбутнє. Цим вона й відрізняється від журналістики. Навіть коли книги описують події минулого, все одно вони дають якусь свою програму, незалежно від авторських зусиль. Ця програма справджується з роками, а у класиків та геніїв – з десятиліттями й століттями. Саме тому нам треба вміти читати класичні твори. Дуже вірно сказано, що класику кожне покоління має перекладати своєю мовою, наповнювати її сенсом сьогоднішнього дня, – пояснила Оксана Забужко.  

Також авторка відзначила важливість творів Лесі Українки та наголосила, що сучасним українським письменницям пощастило, адже вони можуть писати українською мовою.

– Твори Лесі Українки досі нами дуже погано прочитані. Ця авторка у своїх драмах зачепила дуже глибокі сутнісні програми розвитку європейської цивілізації, які по-справжньому починають відкриватись тільки тепер. Свого часу я написала книгу «Notre Dame d'Ukraine: Українка в конфлікті міфологій», у якій пояснила, як читати Лесю Українку та розповіла про що вона писала. Лариса Петрівна Косач – поетеса, яка передчувала світові війни, – зазначила Оксана Забужко.  

За словами Оксани Забужко, набагато складніше писати про людей, які проходять шлях вгору, аніж про тих, хто опускається вниз. Саме тому значно більше написано в історії світової літератури про падіння, ніж про сходження.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

02.05.2024 soroka
Олександр Кацуба: Підтримувати українського виробника зараз — здоровий глузд
Пріоритетом державної політики щодо забезпечення Збройних сил має бути максимальне завантаження українського бізнесу військовим замовленням.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

gGB9wzgvs24.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.