Про «сильні» книги та незвичайну історію їхнього походження дізналися тернополяни від Наталки Михно

Опубліковано в Життя краю 06.12.2017

Важливі питання самотності, патріотизму, любові, здійснення мрій і не тільки розкрила у книгах «Сила духу» та «Звільнення» письменниця, громадська діячка Наталка Михно. Свої твори авторка презентувала в тернопільській книгарні «Є».

«Сила духу» - остання книга з трилогії письменниці з однойменною назвою, до якої також належать книги «Марево духу» і «Аристократи духу». За словами авторки, поява цієї трилогії, яку Наталка Михно писала впродовж 2004-2016 років, має дещо незвичайне походження, адже виникла на основі дивовижних сновидінь.

Пані Наталії наснився Теребовлянський князь Василько, який, осліплений, повертався на коні додому. Сон був настільки реалістичним, вражаючим і навіть містичним, що письменниця, наче наяву, відчувала окремі його деталі: запах трави, людські голоси. Він переслідував письменницю протягом кількох років, доки авторка не розгадала його. Це дало змогу описати правдиву історію про князя в «Мареві духу».

У третій книзі – «Силі духу» події розгортаються в декількох сюжетних лініях, які відбуваються у різні періоди: час правління князя Василька Теребовельського; пік розквіту Радянського Союзу; майдани в Україні (починаючи студентськими голодуваннями у 90-х, закінчуючи Майданом 2013 року). Кожна з описаних у трилогії подій згодом складає одну довершену картину, ідея якої – любити та бути вірним як своїм коханим, так й Україні.

Відносно «Звільнення», яку письменниця також презентувала гостям книгарні, Наталка Михно розповіла, що це видання – розповідь, яку варто насамперед читати молоді.

У «Звільненні» я подала історію моєї учениці, якій довелося пройти шлях до звільнення. Хочу цю книгу рекомендувати насамперед тим людям, які навчаються у старших класах чи вищих навчальних закладах. Адже саме в цей період відбувається перехідний етап у житті молоді. Коли я працювала в гімназії вчителем української й зарубіжної літератури, то постійно сподівалася, що хтось напише хорошу історію для юного покоління. Книжку, завдяки якій молоді люди віритимуть у повноцінне майбутнє. На жаль, на хороший твір довелося чекати довго, — поділилася Наталка Михно.

Авторка сподівається, що їй таки вдалося написати добру книгу для теперішньої генерації, яка допоможе молоді визволитися від нагальних проблем сьогодення.

Наостанок презентації Наталка Михно зазначила, що шедеврами української літератури залишаються такі твори, як «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» Панаса Мирного чи «Жовтий князь» Василя Барки, якими продовжує жити нинішнє покоління.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3800.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.