Маленькі тернопільські «програмісти» своїми руками збирали комп’ютери (фото)

Опубліковано в Життя краю 05.12.2017

Впродовж вихідних, 2-3 грудня в тернопільській книгарні «Є» для дітей відбулися три комп’ютерні воркшопи: «Збери свій перший комп’ютер», «Типи дaних і клaвіaтурa», «Aлгоритми і логічні оперaтори». Такі майстер класи були підготовлені на основі книги Лінди Люкaс «Пригоди у Крaїні прогрaмувaння».

У суботу та неділю у стінах книгарні малеча не тільки ознайомилася із захоплюючими пригодами головної героїні книги Лінди Люкaс – дівчинки Руді та її друзів, але й вивчала будову комп’ютера та його апаратної частини через зрозумілий для діток формат – ігри та аплікації. Зокрема, маленькі гості заходу малювали, вирізали та складали в чіткій послідовності різноманітні паперові комп’ютерні конструкції в єдину систему.

Провели для діток тематичні воркшопи ініціаторка перекладу книги «Пригоди у країні програмування» Наталія Ткачук, координатор проекту Kid'IT у Тернополі Юлія Плахта та  арт-менеджер по дитячих заходах у книгарні «Є» Марія Домська.

Пані Марія зазначила, що в перший день воркшопів  – 2 грудня, до книгарні «Є» завітала рекордна кількість малечі – понад 40 дітей.

— Вже другий день поспіль ми проводимо у книгарні воркшопи на тему комп’ютерів, програмування за книгою Лінди Люкaс «Пригоди у Крaїні програмування». Такий захід ми зорганізували спільно з видавництвом «Мандрівець». Наші помічники пояснюють маленьким учасника де і як повинні  розміщатись ті чи інші комп’ютерні  елементи, для чого вони слугують тощо. Наприклад, зараз дітлахи «вирізають» свій персональний комп’ютер, приклеюють до нього окремі частин. Завдяки такій роботі маленькі «програмісти» краще запам’ятають із чого складається система, — поділилася Марія Домська.

Детальніше зі структурою «Пригод у Крaїні прогрaмувaння» тернопільських дітлахів та їхніх батьків ознайомила Наталія Ткачук.

— Перша частина книги Лінди Люкас – історія про дівчинку Рубі та її друзів. Письменниця використала реальні технології – Ruby, Python, Linux, Android, MacOS і зробила з них головних героїв книжки. До речі, Рубі є мовою програмування, а друзі дівчинки – комп’ютерні технології, які володіють певними особливостями. Наприклад, роботи – версії Android,  мають солодкі назви, тому що вони люблять готувати смаколики . Кожен розділ історії, який входить до частин книжки, спрямований на вивчення певного питання. Скажімо, в одному із них  дівчинка навчається складати іграшки, а авторка пояснює читачам, що таке алгоритм та чому важливо дотримуватися певної послідовності в діях, — поділилася пані Наталія.

Ініціаторка перекладу книги «Пригоди у країні програмування» також зазначила, що розділи історії з першої частини книжки супроводжуються цікавими навчальними іграми із другої частини – «Книги Завдань». Кожне з них, відповідно, спрямоване на опанування певної програмної концепції – алгоритму, декомпозиції чи дебагінгу.

Наталія Ткачук додала, що книжка «Пригоди у Крaїні прогрaмувaння» є перекладом з англійської мови та навчає читачів базовим підходам продуктивного мислення у сфері інформаційних технологій. Адже розуміючи ці основи, дітям буде значно легше опанувати ту технологію, яка може їм знадобитися в майбутньому.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3764.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.