У Тернополі вирішували, хто надаватиме соціальні послуги населенню

Опубліковано в Життя краю 30.11.2017

У «зеленій кімнаті» Тернопільської міської ради у вівторок, 28 листопада, відбувся круглий стіл на тему соціального замовлення. Учасники говорили про те, як влада може делегувати свої зобов’язання громадським організаціям за бюджетні кошти й висували пропозиції до впровадження цього механізму в Тернополі.

– Соціальне замовлення – це щось не таке вже й нове на сьогодні. Подібна практика існує у багатьох містах України. Сам механізм соціального замовлення – це більше готовність влади до соціального партнерства та готовність громадських організацій до надання якісних послуг. Для влади це добре тим, що вона не буде витрачати бюджетні кошти на утримування величезних комунальних установ з великим штатом, оскільки громадські організації залучатимуть до надання соціальних послуг населенню своїх людей. Такий шлях вже пройшли у Сумах. Спершу ми хотіли запровадити такий проект на рівні міста, але з міською владою склались не дуже партнерські відносини, тому ми пішли далі та створили таку програму на рівні області, – поділилась експерт Центру громадського контролю «ДІЙ» в Тернополі Ірина Білик.

За словами Ірини Білик, у Сумах в рамках проекту було визначено 4 пріоритетних напрямки – підтримка громадян, що постраждали від торгівлі людьми; соціальний супровід наркозалежних; психологічна реабілітація та інформаційний супровід учасників АТО; національно-патріотичне виховання молоді. На Сумщині на програму соціального замовлення 2017-го року було передбачено 381 тисячу гривень. Наразі триває розробка плану на наступний рік.

– У Сумах ми створили робочу групу з числа громадських організацій та розпорядників бюджетних коштів. Голова облради, адміністрації та депутати наполягли на створенні окремої програми, а не просто якихось кількох рядків. Це справді говорить про готовність влади та громадськості до партнерських стосунків, — додала пані ірина.

Як зазначив координатор Центру громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі Василь Томчишин, програма соціального замовлення є одним із пунктів Коаліції ГО «Тернопільський центр реформ», а саме «Дорожньої карти реформи», яку прийняли минулого тижня.

— У нас в Тернополі є певна категорія осіб, які систематично отримують визначені види послуг, а є ті, які випадають з цього поля зору. Існує також проблематика суб’єктів — хто саме буде надавати ці послуги? А ще є проблема визначення цільових груп – як же їх знайти, виокремити та залучити до надання цих послуг? Ми вважаємо, що соціальне замовлення — це той перший крок, який дозволить місту допомогти особам, які не отримують певних послуг, — прокоментувала голова ГО «Молодіжний центр розвитку “Міст”» Мар’яна Гевко.

Пані Мар’яна вважає, що провадження цього проекту дозволить розвивати соціальну інфраструктуру та допомагати особам, які знаходяться поза увагою.

– Окрім постанови, яка регулює механізм здійснення соціального замовлення, є окремі стандарти на соцпослуги. Їх налічується 16. Громадські організації Тернополя соціального спрямування повністю ознайомились із ними. Усі стандарти мають розписано параметри надання послуг, які було апробовано. Дуже важливо, аби нові проекти соціального замовлення повністю відповідали окремим стандартам, — пояснила директор Центру соціальних служб для сім’ї та молоді Тернопільської міської ради Тетяна Горбоніс.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3688.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.