До 75-ої річниці створення УПА в Тернополі провели історичні читання

Опубліковано в Життя краю 27.10.2017

Історичні читання «Тернопільщина у визвольній боротьбі ОУН та УПА», присвячені 75-річчю від часу створення Української повстанської армії, відбулись у читальному залі Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки 26 жовтня.  

 Історики, науковці, працівники музеїв та архівів, студенти історичного факультету ТНПУ ім. Гнатюка зібрались для того, аби згадати національно-визвольний рух ХХ століття на Тернопільщині. Окрім цього, працівники ТОУНБ представили виставку видань із фонду бібліотеки, які висвітлюють історію УПА.

– З приходом незалежності колектив нашої бібліотеки зробив багато для того, щоб відродити сторінки історії України. Ми буквально по крихті збирали всі книжки. Наша бібліотека налагоджувала зв’язки з українською діаспорою. Ми отримували книги із США, Канади, Австралії, Польщі. Сьогодні у бібліотеці представлено декілька тисяч унікальних видань зі всього світу, – розповів директор ТОУНБ, заслужений працівник культури України Василь Вітенко.

На сайті Тернопільської обласної наукової бібліотеки зовсім недавно започатковано віртуальний проект «Електронна бібліотека краєзнавчих видань Тернопільської області». Завдяки такому нововведенню можна безкоштовно скачати понад 800 книг. Останнім поповненням до фонду бібліотеки став багатотомник «Історія УПА».

– Дуже важливо, що краєзнавчий відділ Тернопільської обласної універсальної бібліотеки зробив тему національно-визвольної боротьби пріоритетною для своїх ґрунтовних досліджень. Можливо комусь здається, що про історію УПА та ОУН вже сказано та написано дуже багато. Насправді, так не є. Дуже добре, що з’являються нові молоді дослідники, які піднімають цілий пласт історичної пам’яті для теперішніх поколінь, – звернувся до присутніх історик Олег Вітвіцький.

Директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею Степан Костюк презентував тематичний конверт, присвячений 75-річниці від створення Української повстанської армії. Це свідчить про те, що тематика УПА досі залишається актуальною у краєзнавчому руслі.

Окрім цього, на захід до бібліотеки завітали автори відеороликів «Вам, Герої УПА, присвячую» та «Жінкам Небесної сотні» Іван Кушнір та Ярослава Декалюк.

– Все починалось не з Майдану. Протест у душах народу був давно. Ми розумна нація, все розуміємо, тому свою Україну нікому не віддамо, – поділилась співачка Ярослава Декалюк та додала: Перед створенням своїх кліпів ми зважували «за» і «проти», бо це художній твір, потрібно було виразити все театрально.

До слова, у рамках відзначення 75-річниці в Тернопільській області відкрили 200 меморіальних дощок з іменами воїнів УПА.

 

 

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

4fe637b26b790de6358827b961c23147_XL.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.