На Тернопільщині уламком ракети пошкоджено резервуари з міндобривами: що радять населенню

Опубліковано в Життя краю 05.04.2022

Вчора ввечері ворог вдруге здійснив повітряну атаку на Тернопільську область. Ракету було збито протиповітряною обороною ЗСУ, однак уламки впали на територію підприємства на Кременеччині, де були розташовані резервуари з аміачними мінеральними добривами.

Як наслідок, відбувся витік добрив у ґрунт.

Про це під час брифінгу повідомив голова Тернопільської ОВА Володимир Труш.

За його словами, ворог мав на меті пошкодити інший об’єкт інфраструктури.

– Вчора ввечері, на жаль, знову відбувся ракетний удар по Тернопільській області. Ракету збили. Її було націлено на один з об’єктів інфраструктури. Ракета не долетіла до цього об’єкту і впала на інший, де зберігалися рідкі мінеральні добрива, – говорить Володимир Труш.

Цілу ніч та сьогодні до обіду на місці працювали працювали служби ДСНС, Національна поліція. Територію було обгороджено та здійснено всі необхідні дії з документування злочинної діяльності.

Начальник ДСНС в Тернопільській області Віктор Маслей зазначив, що о 7 годині ранку відповідними службами було проведено дослідження ґрунту та води. Перевищення норм вмісту хімікатів не було виявлено. Однак вже після обіду експертами було зафіксовано підвищення вмісту аміаку в декілька разів у річці Іква. Це стало причиною часткової гибелі риби.

– Орієнтовно о 23:30 відбувся удар по нашій області. Протиповітряна оборона спрацювала належним чином, але уламки крилатої ракети, яка пролітала над областю, попала в резервуари, де зберігалися органічні добрива для аграріїв. Було пошкоджено 6 резервуарів, і як наслідок відбувся витік цієї речовини, основу якої складав аміак, – говорить Віктор Маслей. – Всі відповідні Служби радіохімічного захисту як з Тернополя, так і з району було направлено в Кременецький район. Було проведено заходи з обмеження витоку цієї речовини.

Задля безпеки жителів територій, де трапився витік аміаку, радою оборони області було прийнято декілька рекомендацій.

Зокрема, жителям визначених територій Кременецького району наразі не радять використовувати воду з криниць в якості питної. Підприємства, які знаходяться по руслу річки Іква повинні здійснити необхідні заходи щодо не потрапляння даної води як питної чи навіть технічної для промивки засобів виробництва. Крім того було заборонено вилов риби.

Питну воду люди зможуть отримати, її роздаватимуть у населеному пункті. Технічну воду для потреб населення доставлять пожежними автомобілями.

Голова Тернопільської ОВА Володимир Труш додав, що ситуація зміниться за 3-4 дні без шкоди для людей. Однак людям варто дотримуватися вказаних рекомендацій.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3818.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.