Тернопільська психологиня розповіла, як запрограмувати себе на успішний 2022-й рік

Опубліковано в Життя краю 31.12.2021

Напередодні новорічних свят ми традиційно підбиваємо підсумки попереднього року та складаємо перші плани на наступний. Та чи варто додавати у перелік цілей на 2022-й задуми, які так і не були втілені у життя цьогоріч? Коли братися за реалізацію мрій і як запрограмувати себе на успішний та продуктивний рік?

З такими питаннями «Сорока» звернулася до тернопільської психологині Олени Галай.

Чекати до Нового року — варто чи ні?

Доволі часто ближче до кінця року ми починаємо відкладати здавалося б актуальні та бажані плани на наступний. Таким чином, саме 1-е січня стає точкою відліку «нового життя».

Психологиня каже, що в такому сприйнятті свята є як позитивні, так і негативні сторони.

 — Звичайно, відкладати життя до Нового року не зовсім правильно. Таким чином ми забираємо в себе час, який могли б використати на втілення задумів. Однак з давніх часів людям притаманно надавати якогось значення певним святам, тому це можна використати, як поштовх або архітипічний знак для якогось переосмислення або зміни своєї особистості, — каже Олена Галай. — Якщо ви справді почнете новий етап з певної дати, то, звичайно, це гарна ідея. Чом би й ні? Особливо, якщо перед цим ще скласти конкретний план дій і почнете його втілювати з 1-го січня.

Що варто залишити у 2021-му?

Починаючи новий етап життя, варто залишити позаду надмірні очікування та задуми, втілити які ви не в силі, каже психологиня.

— Варто ставити перед собою цілі, яких людина може досягнути, враховуючи свої можливості та реалізовувати їх трішки надміру. Це викликатиме відчуття впевненості, гордості та мотивуватиме до нових здобутків. Не потрібно очікувати неймовірних результатів але водночас підкріплювати позитивну самооцінку та ставлення до себе, — говорить Олена Галай.

Старі обрАзи та страхи, в свою чергу, краще пропрацювати з фахівцем. Самотужки залишити їх у році, що минає, вдається не багатьом, зазначає експерт.

— Звісно, можна спробувати провести умовні ритуали. Наприклад, записати на папір певний страх і спалити в старому році. Але насправді це допомагає малому відсотку людей. Те, чого ми таким чином намагаємося позбутися, як правило, залишається з нами, нехай і на підсвідомому рівні. Тому полегшення може виявитися тимчасовим самообманом, — каже психолог.

Минулорічні плани: позбутися чи втілити?

Аби досягти свого у наступному році, планувати його все ж потрібно, зазначає фахівець.

 — Звичайно, варто ставити перед собою цілі та йти до них маленькими кроками. Доля в будь-якому випадку скерує людину у правильному напрямку. Ставлячи перед собою мету, варто брати до уваги обставини, в яких перебуває особа та змінні, з якими стикається, — зазначає Олена Галай. — Втілити своє бажання можна по-різному, але обов'язково потрібно мати ціль. Грандіозні проекти завжди починаються з маленьких або великих мрій.

Цілі, які не вдалося реалізувати цього року, не завжди варто «забирати з собою» у наступний. Для початку психолог радить визначити, наскільки актуальним завдання є для вас зараз, однак почуватися винним за невтілені плани точно не варто.

 — Не потрібно картати себе тому, що не зробили чогось у 2021-му. Краще проаналізувати, чому так сталося і чи дійсно ця ціль була важливою для вас. Запитайте себе, можливо, причина ховається в обставинах, які від вас не залежали, — зазначає Олена Галай. — Подальша доля цієї мети залежить від того, скільки енергії вона забирає у людини. Якщо ціль вже неактуальна, тоді  з нею краще попрощатися. Інакше вона лише понижує життєвий тонус та самооцінку.

Проте, якщо мова про заповітну мрію, яка просто потребує більше часу на реалізацію, її залишати в минулому не потрібно.

— Це може бути велика мета, яка дає стимул бажання діяти або навіть жити. Наприклад, хтось хоче написати книгу і йде до цього маленькими кроками. Якщо це романтична ціль, яка буде постійно надихати, краще від неї не відмовлятися, не дивлячись на час. Таким цілям потрібно залишати життя, бо світ, все ж належить мрійникам.

Коли розпочинати?

Почати роботу над цілями потрібно вже з 1-го січня, не відкладаючи їх на наступні дні чи навіть місяці, переконує психолог.

— Якщо ви вирішили, що працюватимете над цим у новому році, то варто почати одразу ж. Проте перше, що потрібно зробити — подбати про своє фізичне та ментальне здоров’я, щоб мати сили для реалізації власних планів, — говорить Олена Галай.

Якщо ж цілей багато, потрібно виокремити найважливіші та почати саме з них.

— Щоб зрозуміти, чи справді важливою для вас є та чи інша ціль, можна провести діагностику. Оцінити від 1 до 100 наскільки цей задум потрібен вам і, звичайно, записати  результати. Потім зрівняти динаміку за тиждень або місяць. Те, що буде актуальним протягом довгого періоду часу, імовірно, і є вашими справжніми бажаннями. Саме вашими, а не намріяними певною ситуацією, простором чи спілкуванням з іншими людьми, — радить Олена Галай. — Також цілі можна розділити за кількома пріоритетами. Наприклад найважливіше у духовному, матеріальному або комунікативному плані тощо. Ціль, яка зачіпатиме хоч кілька пріоритетів, і є тією, яку маленькими кроками варто почати втілювати вже зараз.

Все починається з внутрішнього «можна»

Психологиня каже: запрограмувати себе на успіх у наступному році — можливо.

— Потрібно дозволити собі бути успішним. Все починається з внутрішнього «можна». В нас є багато  перешкод і заборон середині. Тому дуже важливо просто дати собі дозвіл бути щасливим, — говорить Олена Галай. — Варто постійно вивчати себе. Зрозуміти, що мені потрібно і чим я можу бути корисним іншим. В цьому і є весь секрет.

Окрім цього, потрібно з'ясувати, чи людина розуміє, чим для неї є успіх.

— Наприклад, для однієї жінки досягнення це народити 5 дітей, для іншої — захист докторської дисертації. Порівнювати ці успіхи неможливо. Те саме стосується чоловіків.  Для кожної людини це слово має своє значення. Тому, в першу чергу, потрібно зазирнути в себе і зрозуміти, що для мене успіх.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3775.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.