«Омікрон» не має викликати занепокоєння для більшості людей – здорових та щеплених, – тернопільський епідеміолог

Опубліковано в Життя краю 22.12.2021

До кінця року та два тижні 2022 року епідеміологи не прогнозують ріст захворюваності на коронавірус.

Про це розповів генеральний директор з досліджень біологічних факторів, лікар епідеміолог ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» Володимир Паничев.

– Три складові – захворюваність на коронавірус, на грип та на ГРВІ дають нам підстави стверджувати, що на сьогодні ми знаходимося в сезонній епідемії низької інтенсивності, поки не передбачається значна активізація епідпроцесу. Наші прогнози залишаються сталими: до кінця року і найближчі два тижні 2022 року ми будемо перебувати в ситуації зниження захворюваності, розповів Володимир Паничев.

Він наголосив на тому, що занепокоєння викликає кількість летальних випадків.  

– На жаль показники летальності невтішні. Вчора померло 8 осіб. За віковим складом, наймолодшій людині було 60 років, найстаршій – 82. Усі люди мали супутні патології, вони належать до групи медичного ризику та групи вікового ризику. До того ж, на жаль, вони невакциновані. Це є серйозною проблемою. Такі люди мають за перших же ознак захворювання з боку верхніх дихальних шляхів звертатися за медичною допомогою, пояснив Володимир Паничев.

Епідеміолог також зауважив, що не виключає ріст захворюваності наприкінці січня нового року.

– З кінця або на початку третього тижня наступного року ми не виключаємо росту захворюваності. Це прояв циклічності гострих респіраторних інфекції упродовж сезону. Ми перебуваємо якраз в осінньо-зимовому сезоні, він часто затягується до весни. Це – період з повітряно-крапельним шляхом передачі, тому ми очікуємо що буде певний підйом. Окрім цього, він може бути спровокований тим, що «омікрон» знайде своє широке поширення. Уже підтверджено наявність його в Україні. Наголошу, що клінічний перебіг «омікрону» для більшості людей, здорових та щеплених, не викликає у нас занепокоєння. На щастя, цей штам не вражає легені. Але це може бути проблемою для старших людей та невакцинованих, наголосив Володимир Паничев.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3818.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.