На городі жителя Тернопільщини ростуть тисячі квітів кали (фото)

Опубліковано в Життя краю 03.08.2021

Житель села Підгайчики Василь Романчак вже понад 10 років вирощує кали.

На полі розміром у 4 сотих ростуть тисячі квітів, за якими чоловік доглядає самотужки.

Про догляд за квітковим гаєм Василь Романчак розповів «Сороці».

– Квіти я вирощував й раніше: гладіолуси, тюльпани, нарциси, жоржини, лілії та інші. Однак, зупинився на калах, – каже чоловік. – Вони дуже гарні і сподобалися мені, можна сказати, самою структурою – така собі ідеальна квітка. Напевно, я в них просто закохався.

На полі у Підгайчиках росте орієнтовно 9 сортів кал. Вирощувати таку кількість квітів справа не з легких, каже Василь, однак калами планує займатися й надалі, допоки дозволятиме здоров’я.

– За такою кількістю квітів доглядати, звичайно, складно, але їхня головна перевага в тому, що цих квітів не чіпляється ніяка хвороба або шкідник. Їхня бульба отруйна як для комах, так і для людей, якщо її випадково з’їсти, – зазначає квітникар. Висаджую я кали як картоплю, як тільки земля трохи прогріється. Також квіти треба постійно прополювати, зрошувати й деколи підживлювати.

Квітнуть кали трохи більше місяця.

–  Цвітуть вони залежно від погодних умов. Ця квітка любить напівтінь, а в мене вони ростуть на городі. Тому вони цвітуть до півтора місяця. Якщо їх зрізати, то у воді стоятимуть також орієнтовно місяць, – розповідає Василь Романчак.

Охочих побувати на квітковому полі чимало, каже чоловік.

– Люди приїжджають сюди, щоб по фотографуватися. Я не дуже розголошував про своє захоплення, тож приїжджати почали з минулого року. Саме тоді моя племінниця зробила фото і опублікувала його в інтернеті. Тож тепер гості у мене бувають часто, – говорить Василь.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3688.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.