Тернополянам розповіли, чи дотримуються прав людини в судах, в’язницях та інтернатах

Опубліковано в Життя краю 23.07.2021

У часи пандемії особливо важливо стежити, в яких умовах живуть люди у закритих установах – в’язниці, інтернати, психоневрологічні лікарні тощо.

Протягом 2020-го року представництвом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Тернопільській області було здійснено 21 візит в установи виконання покарань, органи поліції, суди, заклади соціального захисту населення та психіатричні лікарні. Цього року таких візитів було вже 11.

Про результати моніторингу закритих установ та виявлені порушення регіональний представник Володимир Воловник розповів під час пресконференції.

Заклади позбавлення волі

Протягом минулого року було двічі промоніторено Чортківську установу виконання покарань та Збаразьку виправну колонію.

Зокрема серед порушень було виявлено відсутність антисептиків у часи пандемії та перенаселення відділень. Звертали увагу й на скарги ув’язнених – невідповідність побутових умов нормам – не достатня кількість миючих засобів, рушників та відсутність шторок у душових та туалетах.

Поліцейські підрозділи

За словами Володимира Воловника, усього було промоніторено 8 підрозділів поліції та виявлено низку характерних порушень.

У більшості районних підрозділів немає кімнати для проведення слідчих дій та кімнат для конфіденційного спілкування з затриманими. Також представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини зазначив, що у не у всіх підрозділах облаштовано відеоспостереження, а книга скарг і пропозицій знаходилась у чергового, хоч мала перебувати на вільному і видному для громадян місці.

Районні суди

Протягом 2020-2021 років було здійснено 6 візитів до судів Тернопільської області.

Зокрема, за весь період було промоніторено Тернопільський міськрайонний суд, а також Збаразький, Чортківський, Бережанський, Кременецький, Лановецький, Підволочиський та Бучацький районні суди.

Згідно з результатами моніторингу, у більшості судів немає приміщення для конвойної служби і утримання ув’язнених, яких привозять на засідання. Виключенням є Тернопільський та Збаразький суд, де на час візиту приміщення вже облаштовували.

– Люди, яких привозять на судове засідання спецавтомобілем, в період засідання перебувають в скляних кабінках. Однак, коли прийде обідня перерва, вони не мають де поїсти. Їх виводять в спец авто або поліцейську машину, – пояснює Володимир Воловник. – Технічно більшість районних судів не готові до тримання ув’язнених у себе в приміщенні.

Крім того, у представництва виникали питання стосовно доступності судових зал для осіб з інвалідністю.

У деяких районних судах пандуси було встановлено лише на вході у приміщення суду, а їхній кут нахилу не завжди відповідає нормам. Спеціально відведених місць для осіб з інвалідністю в судових залах також немає.

Психоневрологічні інтернати

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини зазначив, що більшість проблем у закладах соціального захисту пов’язано з відсутністю коштів.

Серед основних недоліків під час візитів – порушення встановлених нормативів житлової площі та відсутність шторок у душових кабінах. В одному із закладів у приміщенні розміром 16 квадратних метрів мешкало 6 осіб.

Також зафіксовано порушення норм на кухнях установ: продукти в холодильниках зберігалися без стікерів, виявлено протерміновані харчі.

Представники також акцентували на потребі відбирати зразки страв, на випадок, що у закладі буде виявлено шлункову інфекцію.

Недоліком також стала відсутність карантинних відділень та ліцензій у медиків, котрі працюють в установах.

– Особа, котра потрапляє в заклад з вулиці чи лікувальної установи, повинна пройти ізоляцію  протягом 14 днів. Якщо немає карантинного відділення, то людину, відповідно, одразу поселяють в кімнату до інших  пацієнтів. Тоді, у випадку наявності інфекції чи вірусу хтось може заразитися, – пояснює Володимир Воловник. – Як правило, в усіх закладах є медичні працівники, які забезпечують надання підопічним медичної допомоги. На жаль, практично в усіх закладах такі працівники не мають ліцензії. Наразі цю проблему вже вирішують.

Школи-інтернати

У школах-інтернатах області також зафіксували проблему з забезпеченням необхідної житлової площі, а в медичних частинах було виявлено прострочені лікарські засоби.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3800.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.