У Тернополі буде «МакДональдс» усупереч негативній позиції щодо забудови майже десятка архітекторів

Опубліковано в Проблемне 25.05.2018

Популярний в Америці заклад швидкого харчування «МакДональдс» через декілька місяців збудують у Тернополі на місці Майдану Перемоги навіть усупереч протесту десятків містян.

Питання недоцільності та незаконності будівництва «МакДональдсу» знову висунули в місті під час круглого, що відбувся 24 травня.

Ділянку, яка належала до зеленої зони , незаконно перетворили в  забудівельну зону. Як на мене, будувати капітальну споруду на трасі – дикунство. Навіть якщо оцінити досвід світової практики, то можна побачити, що в цивілізованих країнах парки, сквери і площі не забудовують. У нас, на жаль, немає громадянського суспільства. Громадсько-політичні організації надсилали відкритого листа до Тернопільської міськради, аби відстояти свої позиції проти забудови майдану. Керівник міської організації ВО «Батьківщина» Микола Сліпченко був контактною особою по цій справі, проте йому з міської ради навіть не повідомили, якою була відповідь на цей лист, — повідомив під час круглого столу Михайло Ратушняк.  

Пан Микола також підмітив, що він навіть надсилав звернення до генерального директора «МакДональдса», де йшлося, що архітектурна спільнота та громадськість міста виступає проти забудови Майдану Перемоги. Натомість, екс-депутату прийшла відповідь, що будівельні роботи вони ведуть згідно договору оренди на цьому майдані, а з ким у Тернополі було підписано документ – не сказано.

Михайло Ратушняк також ознайомив присутніх під час круглого столу із коментарями багатьох відомих українських архітекторів, які в минулому були головними архітекторами Тернополя. При цьому кожен із цих людей висловили негативну позицію стосовно будівництва фаст-фуду на Майдані Перемоги.

— Я проти цієї забудови, бо майдан Перемоги — це ворота в Тернопіль. Не можна там нічого будувати! Це – розв’язка доріг із Бережан та зі Львова. Розмови щодо забудови Майдану Перемоги вели давно, але архітектори завжди були проти. В ідеалі там би мала бути певна архітектурна домінанта, скажімо, пам’ятник Івану Мазепі, який би «тримав» вертикаль майдану, а також — окультурений скверик із декоративними насадженнями. Тим паче, що поруч — вулиця Івана Мазепи, то логічно було б там поставити пам’ятник на його честь. Тернопіль не є містом широких масштабів, де можна «втюхувати» все, що завгодно, наше місто — компактне, чим завжди приваблювало. У Тернополі вже забудували всюди, де могли, — поділився головний інженер проектів ТВП «Тернопільархпроект» Євген Пуцентало.

Краса, функція, стійкість — принципи створення архітектури. Якщо один із чинників відсутній, постає питання про якість середовища міста. На жаль, тернопільські архітектори нині програють бій щодо творення обличчя нашого міста. Так, парк ім. Т. Шевченка перетворився на скверик, від гідропарку скоро й сліду не залишиться, те, що побудували на Привокзальному майдані, — ганьба! У цивілізованих містах привокзальна площа — це обличчя, а у нас вокзал закрили скляною коробкою. Усі скандальні забудови у нашому місті проектували чужі архітектори. Це вже «традиція». На Привокзальному майдані працювали архітектори з Івано-Франківська та Чернівців, на майдан Перемоги запросили архітектора зі Львова…, — висловив позицію голова правління Тернопільської обласної організації Національної спілки архітекторів України Ярослав Головко.

Варто додати, що в Тернополі скандальний заклад харчування таки збудують, не зважаючи на негативну оцінку проекту закладу харчування типу McDonalds з боку членів містобудівної ради. Завершити будівництво, за інформацією головного архітектора проекту  закладу McDonalds Володимира Следзя, заплановано до серпня цього року.

Фото: з відкритих джерел.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3775.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.