Небайдужі тернополяни виступили проти незаконних викидів, які масово виливаються у став із «замурованої» річки

Опубліковано в Проблемне 03.05.2018

Аби донести до людей і насамперед до місцевої влади гостру проблему забруднення тернопільського ставу нечистотами, яке в подальшому може призвести як до незадовільного стану водойми, так і до погіршення здоров’я містян, групка представників громадської організації «Скеля» спільно з небайдужими жителями організували 2 травня збори біля витоку Рудки в озеро.

Тернопільські рибалки неодноразово були свідками того, як із підземної річки Рудка масово витікають нечистоти – поліетиленові пакети, використані засоби гігієни, фекалії та чимало іншого. Попри обурення та скарги небайдужих до екології рідного краю людей, заборонені викиди у великій кількості досі надходять до ставу.

Оскільки багаторазові скарги на неприйнятні викиди, направлені до посадовців та правоохоронних органів, не дають позитивного результату, на зборах тернополяни ще раз вирішили порушити наболіле питання нищення водойми.

Проблема забруднення нашого озера турбує жителів краю більше чотирьох років. Тернополянам, які ходять попри озеро, дуже неприємно не тільки спостерігати за нечистотами на водві, але й вдихати неприємний запах, який шириться набережною. На мою думку, для того, аби питання забруднення води якось почати вирішувати, потрібно насамперед прослідкувати, звідки ж саме відбуваються незаконні викиди. Інша важлива річ, яку потрібно зробити, це привести до належного стану пристрої усередині труби, адже їм уже чимало років. Потрібно звичайно ж зробити кращу систему очистки води, збільшити водовідвід, — розповів голова правління Тернопільської обласної федерації риболовного спорту Руслан Грицина.

Чоловік також наголосив, що нечистоти, які ширяться по озері, можуть викликати в людей шкірні, шлунково-кишкові захворювання. Саме тому славне тернопільський став, який вважається головною перлиною нашого міста, не заслуговує на такий статус.

На думку депутата міської ради від «Самопомочі» Віктора Генсерука, який також взяв участь у зборах, питання забруднення ставу повинне вирішуватися на державного рівні.

— Я планую зробити запит до міського голови Тернополя, в якому йтиметься про те, щоб створити комісію, яка би зайнялася розглядом цієї проблеми. Минулої сесії я також робив запит до Верховної Ради України про те, щоб «покарати» забруднювачів водойм штрафами. Дуже прикро, що за викиди нечистот у води передбачається незначне грошове стягнення – лише 500 гривень з юридичної особи. У законодавчому органі має бути подано на голосування законопроект, який передбачає збільшення розміру штрафів за забруднення водойми. Всі депутати міськради зверталися до Верховної Ради, аби в уряді віддали голоси за цей документ, — повідомив Віктор Генсерук.

Пан Віктор наголосив, що, як і більшість присутніх, він також є рибалкою, проте біля витоку Рудки в озеро чоловік не ловить рибу, адже сумнівається, що на цьому місці буде добрий улов.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

01.05.2024 soroka
Волонтери «Української команди» відправили допомогу воїнам на Херсонський та Донецький напрямки
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відправив чергову допомогу на фронт. Медикаменти та побутові…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3811.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.