Авто потрапило у яму: хто відшкодує матеріальні та моральні збитки?

Опубліковано в Проблемне 17.04.2018

Якщо водій потрапив у ДТП та пошкодив свій транспортний засіб через яму на дорозі, він має право відшкодувати не лише матеріальні, але й моральні збитки через суд. Про те, як зафіксувати порушення та з кого вимагати компенсацію, розповіли на тренінгу у тернопільському осередку ВО «Автомайдан».

– Правовий механізм у разі ДТП через зруйноване дорожне покриття передбачає фіксацію події, розрахунок нанесених збитків, звернення безпосередньо до суду або до відповідальної особи з метою погашення збитків, стягнення цих збитків в добровільному чи примусовому порядку, – пояснює адвокат, голова громадської організації «Інститут права» Іван Парубій.

Потрапили у ДТП через яму. Що робити?

– Одразу ж вийдіть з автомобіля та поставте аварійний знак. Ми повинні розуміти, що маємо дотримуватись правил дорожнього руху, бо бувають випадки, коли людина, яка потерпіла, ще й може бути притягнути до адміністративної відповідальності за порушення ПДР. Часто поліцейські складають протокол на водія, мовляв: «Не яма винна, а він», – зауважує Іван Парубій.

Фіксуйте факт за допомогою фото та відео.

– Виставивши знак, подію треба належним чином зафіксувати. Найкращий спосіб – викликати поліцію. Саме правоохоронні органи мають законне право складати протоколи про порушення ПДР, у тому числі й про ямковість на дорогах. Якщо ДТП трапилось далеко від обласного центру (наприклад, десь на полях), то можна зафіксувати цю подію шляхом фотографування і відеозйомки. Треба зробити якомога більше фотографій, – каже адвокат.

Іван Парубій радить фотографувати не тільки яму й пошкодження автомобіля, але й прив’язку до місцевості. Окрім цього, можна зупиняти інших водіїв, записувати їхні дані у якості свідків.

Хто може оцінити збитки?

– У кого є КАСКО, той може викликати аварійного комісара, який складає свої документи огляду місця події. Хто немає – може зателефонувати до страхового комісара. Він також може виїхати на місце події та скласти акт огляду. Думки таких людей відіграватимуть велику роль, оскільки вони є експертами у цій галузі, – інформує Іван Парубій.  

Адвокат зауважує, що необхідно фіксувати кожен свій крок. Бувають такі механічні пошкодження, після яких автомобіль більше не зможе їхати, необхідно його транспортувати. У такому разі зберігайте всі документи про оплату. Всі витрати, які ви понесете при транспортуванні, оцінці пошкоджень, ремонті автомобіля, ви маєте право стягувати з винуватця події, а також можете вимагати компенсацію моральних збитків.

Яка вартість судового процесу?

– Вартість суду – 1 % від суми нанесеної шкоди, однак існує мінімальна шкала. На сьогодні це буде коштувати 704 грн 80 коп. При позові моральних збитків вартість становить 1,5 % від суми. Усі витрати лягають на самого позивача, але все, що ви заплатили, при виграші справи має бути стягнуто на вашу користь з відповідача. На мою думку 95 % таких справ будуть виграшними для позивача. До того ж, ви можете подати позов не лише на того, хто експлуатує дорогу, а хоч на 10 співвідповідачів, які можуть бути винними у ДТП, – підкреслює Іван Миколайович.  

Голова тернопільського осередку ВО «Автомайдан» Ігор Василів:

Ми хочемо розвіяти той міф, що з державою не треба судитись, бо ти ніколи нічого не відсудиш. Оскільки на сьогодні не проведено тендер на місцеві дороги, то повинен відповідати чиновник, який займається дорогами в ОДА. Якщо є приватні фірми, які вже виграли тендер, а Служба автомобільних доріг області є замовником, то компенсують витрати саме вони.

Головне фото: з відкритих джерел. 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3791.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.