Позбуватись своїх рідких побутових відходів тернополянам потрібно через укладання угоди

Опубліковано в Проблемне 17.02.2017

Жителів приватного сектору просять укладати угоди на вивезення рідких побутових відходів, повідомляють в управлінні ЖКГ.

Так, КП «Тернопільводоканал» направлятиме відповідні листи до абонентів, які проживають в приватному секторі. В надісланих повідомленнях вказуватимуться терміни, в які потрібно обов'язково або підключитись до мереж централізованого водовідведення (в разі можливості), або ж укласти договори на вивіз рідких побутових відходів із ліцензованими організаціями та підприємцями. На разі, вже понад 160 тернополян отримали такі листи, однак, лише в 39-х є можливість під’єднання до системи централізованого водовідведення.

Загалом в місті налічується близько 800 абонентів, які не підключені до централізованої мережі водовідведення. Багато хто із них -  недобросовісні, адже не хочуть оплачувати за відкачування нечистот, а ті в свою чергу забруднюють підземні води, потрапляють до джерел та Тернопільського ставу, тим самим - нищать екологію. Навіть деякі тернополяни, які мають укладені угоди, вдаються до хитрощів: при наявності лічильників та споживанні, приміром, сто кубів води у місяць, рідких відходів мають менше десятка кубів. Для цього спеціально залишають негерметичні септики, щоб нечистоти не накопичувалися, а втікали в ґрунт.

Саме через такі махінації та через екологічну загрозу і виникла потреба під'єднати тернополян, які проживають в приватному секторі, до централізованого водовідведення або зобов'язати їх укладати договори із відповідними ліцензованими організаціями та підприємцями. 

Тернополяни ж, які відмовляться від цього - матимуть справи із інспекторами поліції та працівниками державної екологічної інспекції. Так, вони можуть сплатити штрафні санкції, які становитимуть, у відповідності до діючого законодавства, від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів – від 340 до 1360 гривень. 

– В кожного власника приватного будинку має бути укладений договір на вивезення рідких нечистот згідно Закону України “Про відходи” та у відповідності до Правил благоустрою муніципальна поліція має право  притягувати осіб, що не дотримуються вимоги, до відповідальності. Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР приступило до розробки Програми каналізування, адже понад 800 будинків у Тернополі ще не каналізовані.Мова йде зокрема про Пронятин, частину Кутківець, навіть у Тернополі є вулиці без каналізації (Гребінки, Садова тощо), - коментує заступник начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Андрій Дроздовський.

Крім того, дільничні інспектори поліції та працівники державної екологічної інспекції у Тернопільській області будуть залучені до рейдів-перевірок щодо дотримання мешканцями п. 3.1.1 рішення міської ради від 19.05.2016р. № 6/8/20 «Про затвердження Правил благоустрою м.Тернополя»:

 

– Мешканці повинні знати, що вигреби та септики мають бути герметичними, якщо ця норма не дотримана – такі власники можуть бути оштрафовані. Тому власники приватних угідь мають бути готовими до рейдів муніципалів, а також  до укладення угод із “Водоканалом” або іншими підприємствами, що санкціоновано здійснюють  вивіз рідких побутових відходів, - розповідає Андрій Дроздовський.

До слова, як зазначають в управлінні ЖКГ, перелік підприємств, які діють згідно всіх вимог законодавства у Тернополі, нададуть згодом.

Фото: з вільних джерел.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Українська команда Тернопільщини відремонтувала три автівки для Сил спеціальних операцій
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відремонтував Силам спеціальних операцій ЗСУ 3 автомобілі. Вони…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3791.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.