У Тернопільських парках зрізали понад 150 дерев

Опубліковано в Актуально 01.03.2017

Як повідомляють в прес-службі Державної екологічної інспекції у Тернопільській області, до них все частіше звертаються тернополяни із запитаннями та скаргами щодо правомірності дій працівників комунальних служб, які здійснюють підрізку або видалення дерев або зелених насаджень поблизу будинків, у парках та скверах.

Тому, Державна екологічна інспекція в області взяла участь у комісійному обстеженні парків ім.Т.Шевченка, «Національного відродження», «Топільче», Старому парку. Під час обстеження було встановлено, що видалення зелених насаджень було пов’язане з попередженням аварійної ситуації (сухостій, незадовільний стан дерев) і здійснювалось комунальним підприємством «Об’єднання парків і відпочинку м.Тернополя» відповідно до акту №90 від 02 липня 2016 року.

Загалом у зазначених парках було видалено 154 дерева та 5 чагарників.

Крім того, у місті проводять і омолоджувальну підрізку старих дерев, які  втратили здатність до росту. Її мета –  не довести дерево до повного припинення росту, а стимулювати його та збалансувати плодоношення рослини. Такий вид підрізки виконують лише в дерев, які добре витримують підстригання та обрізання. При  цьому сильно вкорочують  старі  гілки, залишаючи,  якщо  це  можливо,  одну-дві  гілки  другого  порядку. Помірне  та  слабке  омолоджування  передбачає  обрізання  частини крони, а сильне – зріз крони до основи скелетних гілок.

- Наші фахівці наголошують, що дерева, які піддаються сильному омолодженню ( цей метод обрізки, здійснюється у відповідності до «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України») не приносить шкоди насадженню, а, навпаки, продовжує тривалість його життя. Тому жителі нашого міста можуть бути спокійними, адже навесні підрізка дерев є просто необхідною! - зазначають в прес-службі Державної екологічної інспекції в області.

Також, в інспекції наголошують: при здійсненні подібних підрізок необхідно ретельно дотримуватись усіх технологій, для того, щоб  не допустити пошкодження дерев до ступеня припинення росту. Цих технологій повинні дотримуватись комунальні служби, які займаються омолоджувальною підрізкою рослин.

До слова, зелені насадження є елементом об’єктів благоустрою населеного пункту, а тому порядок їхнього утримання регулюється Законом України «Про благоустрій населених пунктів». Так, відповідно до ч. 1 ст. 28 цього закону, охороні та відновленню підлягають усі зелені насадження в межах населених пунктів під час проведення будь-якої діяльності, крім зелених насаджень, які висаджені або виросли самосівом в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

30.04.2024 Катерина Шаблій
В Одесу на вихідні: де варто побувати і що подивитися
Одеса входить до найпопулярніших туристичних міст України, оскільки в ній розташована величезна кількість архітектурних та…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

6.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.