«УДАР Віталія Кличка»: Гальмування реформи децентралізації, тиск та зменшення фінансування – подарунки влади до Дня місцевого самоврядування

Опубліковано в Політика Автор  soroka 09.12.2021

7 грудня в Україні відзначають День місцевого самоврядування.

Сьогодні реформу децентралізації пригальмовано. Окрім цього, спостерігається посилення тиску на місцеве самоврядування, що стримує його розвиток.

Про це заявили у партії «УДАР Віталія Кличка».

– Завершення реформи децентралізації – це той шлях, який задекларувала влада, а на практиці намагається зберегти вплив на місцеве самоврядування та посилити централізацію, – зазначили в партії «УДАР Віталія Кличка».

Яскравим прикладом цього, на думку «ударівців» є окремі законодавчі ініціативи, спрямовані на зміну балансу повноважень між органами місцевого самоврядування і органами державної влади. Зокрема законопроєкти «Про місто Київ – столицю України» (2143-3) та «Про місцеві державні адміністрації» (4298). Відтак, критично наростає неузгодженість перерозподілу повноважень між місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування, кажуть в партії.

– Дороговказом в реформі децентралізації в Україні є Європейська хартія місцевого самоврядування, де головним є принцип субсидіарності – вирішення конкретних проблем на найближчому до повсякденних потреб людей щаблі влади. Але спостерігається парадокс: центральна влада продовжує навантажувати місцеву владу обов’язками, але при цьому забирає чи не додає до місцевих бюджетів грошей, пояснюють в «УДАРі Віталія Кличка». 

Лідер «УДАРу» Віталій Кличко пропонує ухвалити закон про діяльність органів самоорганізації населення (ОСН). Він відзначив, що ОСН це – представницькі органи, які створюють мешканці міста для вирішення окремих питань місцевого значення. Це будинкові, вуличні, квартальні комітети, комітети мікрорайонів, районів у містах. ОСН співпрацюють із багатьма установами та організаціями задля вирішення місцевих питань, дають можливість усім охочим брати участь у громадському житті міста.

– В умовах наступу, який відбувається на місцеве самоврядування, права та повноваження органів самоорганізації населення дуже важливими, бо це – інструмент місцевої демократії. Всі рішення в державі повинні ухвалюватися з огляду на те, як вони покращують становище окремої людини, окремої громади, а потім і країни загалом,  зазначили в «УДАРі Віталія Кличка». 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

09.05.2024 soroka
На передову полетіли ще 15 «бойових пташок» DJI Mavic 3 Pro нашим єгерям» - Сергій Надал
Передали ще 15 квадрокоптерів DJI Mavic 3 Pro для наших Героїв з 71-ї окремої єгерської…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

MaPq8GwEnww.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.