Щоб про Україну говорили за участі України – потрібно будувати сильну армію, – «УДАР Віталія Кличка» закликає владу зміцнювати обороноздатність

Опубліковано в Політика Автор  soroka 08.12.2021

У понеділок, 6 грудня, Збройним Силам України виповнилося 30 років.

Саме ефективність та боєздатність армії визначає здатність країни захищати свою територіальну цілісність та суверенітет.

На цьому наголосили у партії «УДАР Віталія Кличка».

«Ударівці» вважають, що посилення російської загрози потребує від влади набагато більш активних зусиль зі зміцнення обороноздатності. Йдеться не лише кількісні показники у вигляді виділеного бюджетного фінансування, але й про якісні – виконання оборонного замовлення й переозброєння армії. 

У партії кажуть: Українська держава в останні роки виділяє значні суми на фінансування Збройних сил. Але два останні роки кількість не конвертується в якість. Попри великі бюджетні асигнування Міністерство оборони не встигає освоїти всі кошти, внаслідок чого зривається Державне оборонне замовлення. Це означає, що армія не отримує нового озброєння і техніки в достатній кількості.

Уряд на 2022 рік передбачив рекордну суму на фінансування сектору безпеки і оборони України – 323,13 млрд грн, що дорівнює 6% ВВП, як і вимагає закон. Але за красивими цифрами мало того, що стосується реального підвищення обороноздатності України, адже упродовж років спостерігається стагнація в питанні переозброєння армії, зазначають в «УДАРі Віталія Кличка». 

«Ударівці» наголошують, що понад 80% коштів, що виділені на оборону, використовуються на утримання армії та інших силових відомств.

З таким підходом ми не зможемо досягнути якісного розвитку ЗСУ в побудові сучасної високорозвиненої армії. Також упродовж двох попередніх років головною проблемою є незадовільний стан виконання оборонного замовлення для потреб Української Армії у забезпеченні новітніх зразків озброєння та підвищення обороноздатності України. Показово, що більшість представленої військової техніки на військовому параді на День Незалежності була зроблена за часів попереднього президента. Крім того, нових зразків українського озброєння було менше, ніж на параді 2018 року. Натомість були представлені зразки придбаної техніки, що може свідчити про деяке послаблення вітчизняного ВПК,  підкреслили в партії.

 «УДАР Віталія Кличка» вважає, що державна оборонна стратегія має, у першу чергу, фокусуватися не на кількісному збільшенні ЗСУ, а на якісному перетворенні армії. А для цього необхідно провести комплексну реформу державного «Укроборонпрому» та модернізацію вітчизняного ВПК. Окрім цього, на думку «ударівців», треба створити Оборонний фонд, який би гарантовано наповнювався з бюджету згідно з вимогами НАТО до бюджетів розвитку. Водночас до цього Фонду має спрямовуватися 100% коштів від експорту військової техніки та озброєння, що виробляється в Україні. Кошти цього Фонду можуть використовуватися виключно на якісне переозброєння ЗСУ.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3820.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.