Тернополяни, бережіть себе і дітей від їжі, яка може вкоротити життя

Опубліковано в Життя краю 02.10.2018

Тернополянам, які дбають про себе та про здоров’я та благополуччя своїх дітей, варто слідкувати за тим, що їдять ваші чада, та ні в якому разі не підсаджувати свою малечу на шкідливу їжу – чіпси, сухарики, батончики, цукерки, кока-колу, фаст-фуд та іншу.

Дорослі хочуть годувати свою дитину їжею, головним достоїнством якої є корисність, а не смакові якості. Діти, у свою чергу, хочуть їсти смачну їжу, але найчастіше вона не тільки не корисна, але й шкідлива для здоров'я дитини. Таке харчування призводить до виникнення в тілі зайвих кілограм і створює проблеми зі здоров'ям.

В першу чергу, до шкідливої їжі ставляться сурогатні продукти, які зі справжніми продуктами не мають нічого спільного, але маскуються під них. До них відносяться маргарини, ковбаса, йогуртні продукти (Не йогурти), консервовані супи, бульйонні кубики, сильно калорійні продукти  – батончики, торти, печиво і т.д. Потрібно уникати частого вживання продуктів, що містять рафінований цукор - лимонадів, здоби, печива, компотів, зацукрованих фруктів.

За словами тернопільської дієтолога-психолога Лілії Фальчук, промислова їжа, в якій не залишилося практично нічого натурального, навряд чи наситить ваш організм корисними мікроелементами і мінералами.

— Якщо продукти у своєму складі містять компоненти штучного походження, вони більшою чи меншої мірою є шкідливими. Якщо ви звернете увагу на склад цих продуктів, будете здивовані, скільки там небезпечних для здоров’я добавок. Наприклад, у чіпсах зі смаком курки, сиру чи бекону ніколи і близько не було цих продуктів. А ми, коли їмо це, насичуємо організм хімією, зокрема трансжирами. В кока-колі, наприклад, є величезна кількість стабілізаторів, барвників, кислот, які руйнують нас зсередини. У подібних продуктах, зокрема солодких газованих водах, найшкідливішим є цукор, який дуже «підсаджує» нас на нездорову їжу. Людині знову хочеться купляти те, що нам шкодить. Ми не хочемо усвідомлювати, вживаючи ці продукти, тим самим вбиваємо себе заживо, — наголосила пані Лілія.

Тернополянам на замітку: перелік деяких продуктів, які найбільш негативно впливають на життєдіяльність організму:

Маргарин, штучні жири, рослинна сало

Маргарин являє собою суміш тваринних і рослинних жирів, що пройшли гідрогенізацію - насичення молекул жирних кислот атомами водню. Трансізомери («молекули-мутанти» жирних кислот), частка яких у гідрогенізованому маргарині досягає 40%, не тільки підвищують рівень холестерину в крові, але і порушують нормальну роботу клітинних мембран, сприяють розвитку судинних захворювань, а також негативно позначаються на статевої потенції.

Консерви

Консерви, з точки зору здорового харчування, - мертві продукти. До того ж якщо вони м'ясні чи рибні, то пересичені сіллю і консервантами.

Газовані напої

 

Харчові барвники та консерванти, що містяться в них - джерело ксенобіотиків (стійких і жирних речовин). Їх накопичення в клітинах, (особливо жирових) служить причиною синдрому хронічної втоми, зниження імунітету, також призводить до різних розладів - запорів, шкірним захворюванням, пухлин шлунка, раку стравоходу. Найкращим з усіх напоїв вважається чиста вода. Це суміш води, хімії і газу. Аспартам (E951) є синтетичним цукрозамінником. Особливо шкідливий входить до його складу фелатанін. Солодкі газовані напої не втамовують спрагу, а навпаки - викликають бажання пити все більше, завдяки наявності хімічних підсолоджувачів, які не можуть бути повністю вилучені слиною зі слизової рота.

М'ясопродукти глибокої переробки

Це ковбаси, шинка, копчена грудинка, а також копчена риба. У копченині ж занадто багато подразнюючих речовин і солі.

Смажені страви

При смаженні утворюються отруйні канцерогенні речовини (особливо коли жир з пательні використовується кілька разів). Багато отруйних сполук виходить і при нагріванні всіх рослинних масел, крім кукурудзяного. Рум'яні скоринки надзвичайно важко засвоюються організмом і сприяють виникненню виразок, гастритів, колітів, а також захворювань печінки і нирок.

Спеції

Перець, оцет, томатні соуси, гірчиця і маринади, а також гострі і кислі приправи сильно дратують травні і видільні органи, заважають їх повноцінній роботі, а також сприяють виникненню багатьох захворювань.

Чіпси

Завдяки високій концентрації вуглеводів і жирів, рясно посипаних смаковими замінниками, барвниками й ароматизаторами, 200-грамова пачка чіпсів прирівнюється до половині добової норми кілокалорій, необхідних дорослій людині. У них міститься велика кількість канцерогенів, здатних викликати ракові захворювання, а маса гідрогенізованих жирів істотно підвищить рівень холестерину в крові, що в результаті може привести до інсульту чи інфаркту.

Фаст-фуд

Тривале вживання таких обідів призводить до багатьох різноманітних захворювань шлунково-кишкового тракту, від колітів до гастритів.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.