Тернопільським батькам: будьте обережні, ваших дітей можуть підстерігати паразитичні черв’яки

Опубліковано в Життя краю 01.10.2018

Якщо дитина має розлади шлунку, запор, погано спить, є млявою та роздратованою, тернопільським батькам варто задуматися, чи не глисти є причиною недомагання вашого чада.

Заразитися глистами дітям доволі легко, особливо у колективі однолітків – дитячому садку, школі, спортивному, танцювальному клубі, дитячому майданчику та інших місцях. Діти беруться руками за іграшки, двері, спільні рушники, звідки яйця гельмінтів потім потрапляють на їжу та до рота. Малеча також менш відповідально ставиться до миття сирих продуктів, які також є середовищем перебування паразитів.

На відміну від дорослих, діти не дуже контролюють, помиті овочі, фрукти, чи ні, тому школярам легше заразитися паразитами. Якщо батьки підозрюють, що в організмі їхніх чад можуть бути глисти, потрібно, аби їхні чада пройшли антипаразитарну програму, яка має тривати не менше трьох тижнів. Після проходження програми буде помітно позитивні зміни в самопочутті малечі. Діти матимуть кращий апетит, у них зменшиться тяга до солодощів. Потрібно дітям та підліткам давати «корисний» цукор у вигляді меду, солодких фруктів. Якщо школяр не страждає на глисти, у нього добре функціонують смакові рецептори і він охоче їстиме фрукти, овочі, — наголосила тернопільська дієтолог-психолог Лілія Фальчук.

Жінка підмітила, що гельмінти в підсумку можуть призвести до значних порушень здоров'я дитини.

Варто зазначити, що глисти позбавляють організм поживних речовин. Черв’яки живляться корисними елементами і виробляють відходи життєдіяльності, надають токсичну дію: це може призвести до розвитку алергічних реакцій. Чим небезпечні глисти на тканинах внутрішніх органів? Якщо паразити у дітей прикріпилися на тканинах, то порушується цілісність стінок, що може викликати кровотечу, різні захворювання (непрохідність кишечника), погіршення самопочуття (часта хвороба ГРЗ, ГРВІ). Загрозу для життя представляють гельмінти в легенях.

Тернополянам на замітку: симптоми глистів у дітей

  1. Якщо у твоєї дитини раптом збільшився апетит, але вона все одно худне, то це одна з найвірніших ознак глистової інвазії. Зворотний бік зараження - нудота, блювота, відсутність апетиту, млявість. Але ти сама розумієш, як багато інших захворювань протікають точно з такими ж симптомами, тому не потрібно орієнтуватися тільки на зниклий апетит.
  2. Як правило, больові відчуття за наявності глистів якщо і є, то сконцентровані праворуч під ребрами, саме туди малюк може постійно тягнути ручку, показуючи, що болить. При цьому дитина швидко втомлюється, їй не цікаві рухливі ігри.
  3. Ознака глистів - чергуються закрепи і діарея.
  4. Шкіра і волосся дитини тьмяніють, на шкірі з'являється висип невідомого походження, який не залежить від алергенів.

Скрегіт зубами уві сні також може бути симптомом глистів. Однак останнім часом лікарі сумніваються у зв'язку між паразитами і бруксизмом.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3796.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.