Тернополяни, купуючи м'ясо лососів, ви можете наражати себе на небезпеку

Опубліковано в Життя краю 23.09.2018

Серед тернополян є багато ласунів лососів, які час від часу в магазинах чи супермаркетах купують улюблений смаколик. Тільки вам варто знати, що за привабливою упаковкою та, на перший погляд, ніжним і яскравим м’ясом ховається шкідливий вміст.

Лосось завжди вважався корисною їжею завдяки вмісту у ньому великої кількості жирів і поживних білків, які легко засвоюються.  Як твердять дієтологи, у ста грамах м’язової тканини лосося знаходиться денна норма вітамінів D і Ст, до того ж цей сорт риби у великій кількості містить Омега-3 – поліненасичені жирні кислоти.  

На жаль, штучно вирощена риба, зокрема, лосось, сьогодні є одним з найбільш небезпечних для вживання в їжу продуктів. До складу корму і відходів від ліків, якими годують рибу, входять пестициди. На цьому неприродному для риби кормі і в дуже тісних умовах активно розвиваються різні рибні хвороби, такі як морські воші або інфекційний вірус анемії у лососів. Хвороби передаються серед слабких і схильних до стресу риб стрімко.

Як розповіла у Тернополі експертка з екологічного та соціального розвитку Клавдія Тератай, умови утримання, харчування акваторій них лососів є неналежними.

—  Щоб вирішити проблему нестачі риби у світі та удоволити потребу населення в цьому продукті, люди почали створювати фермерські господарства з вирощування риби. На жаль, умови утримання рибин в акваторіях порушуються, адже водні мешканці змушені перебувати у дуже тісному просторі. Щоб живі істоти краще росли, не піддавалися впливу шкідливих організмів, їх годують антибіотиками. Ми всі знаємо, що лососі для нересту змушені пропливати значні території. Рибам доводиться пливти і через лососеві ферми, де здорові особини заражаються небезпечними захворюваннями від хворих фермерських. Насамперед гине багато маленьких рибин, які менш захищені від захворювань, а дорослі особини часто стають переносниками хвороботворних організмів. Ще цікавий факт, що м'ясо фермерських лососів має сіруватий колір. На підприємствах рибин спеціально фарбують, аби ті малі привабливий оранжевий відтінок, —  наголосила пані Клавдія.

Варто зазначити, що пестициди не тільки знищують морських вошей, але і впливають на ДНК риби, породжуючи мутації.  Враховуючи, що аквакультурна ферма не завжди може бути на 100% ізольованою, виникає загроза поширення таких мутацій через «збігаючих» самок риби, які створюють потомство зі здоровими самцями диких популяцій.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3810.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.