Тернополяни, ваші отрутохімікати убивають все живе та перетворюють землю на пустир

Опубліковано в Життя краю 23.09.2018

Тернополянам варто знати, що пестициди, гербіциди можуть суттєво впливати не тільки на стан здоров'я людини, але й на довкілля.

Багато людей щодня використовують обприскувачі проти мух, засоби від равликів, ошийники проти бліх для своїх улюбленців, покривають деревину спеціальною захисною речовиною і борються з бур'янами. Найбільш небезпечною отрутою серед пестицидів є інсектициди. Великі дози отрутохімікатів здатні вбити великих тварин і навіть людину. Пестициди розкладаються протягом багатьох років і мають властивість поступово накопичуватися в організмах тварин.

За висновками багатьох фахівців, постійні головні болі, запаморочення, зниження або підвищення артеріального тиску – симптоми отруєння пестицидами в людей. Якщо людина проживає на території, яка фактично всіяна пестицидами, то їй загрожує поява злоякісних пухлин (головним чином, печінки), хромосомні порушення, підвищення інтенсивності мутаційного процесу, що пов'язано з підвищенням частоти прояву спадкових хвороб обміну, аномалій розвитку тощо.

Як розповіла у Тернополі  експертка з екологічного та соціального розвитку Клавдія Тератай, люди самі можуть зупинити негативний вплив пестицидів на довкілля та на своє здоров’я, якщо зведуть до мінімуму їхнє використання у побуті та при вирощуванні сільськогосподарських культур.

—  Оскільки пестициди й гербіциди є доволі затребуваними на сьогодні, молодь, яка навчається на аграріїв, насамперед вчать правильно використовувати ці речовини. Насправді отрутохімікати через їх поширене використання у світі, завдають непоправної шкоди для довкілля. Насамперед гине мікрофлора, яка захищає землю. Бур’яни на полях насправді виконують в землі захисну функцію. Якщо в землі вбити усе живе, вона починає поступово висихати. Вона може згодом настільки пересохнути, що перетвориться в пустелю. У кращому випадку на земельній ділянці, обробленій хімікатами, почне виростати ще більше різноманітних шкідників. Пестициди, гербіциди з землі стічними водами переносяться до річок, морів, океанів, забруднюючи їх. Шкідливі речовини також випадають з дощем, отруюючи живі рослини, які ми вирощуємо на своїх полях, — поділилася пані Клавдія.

Чи знають тернополяни, що під час обприскування плодових дерев під струмінь інсектицидів можуть потрапити й бджоли. Ці невтомні трудівниці гинуть не відразу - їх умертвляє «вартовий» на вході до вулика, який уже не може впізнати їх по запаху.

Пестициди можуть потрапити на землю, коли дощ змиває їх з рослин. Отруйний розчин проникає у ґрунти, а звідти - в канали, струмки й річки, що течуть до моря. Риби, які дихають у воді зябрами, разом із киснем поглинають залишки розчинених пестицидів, що поступово накопичуються в їхніх тілах. Такі риби не вмирають від отруєння, вони стають легкою здобиччю хижаків. В організмі хижої риби відбувається швидке накопичення пестицидів і перенасичення ними - в результаті тварина гине. Рибою харчуються також деякі ссавці, в результаті отруєння гинуть і ці тварини.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3811.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.