Тернополянам на замітку: вироби з неорганічної бавовни – шкідливі

Опубліковано в Життя краю 23.09.2018

Багато тернополян прискіпливо ставиться до свого здоров’я, тому обирає одяг лише із натуральних тканин, зокрема бавовни. Тільки людям варто знати, що навіть 100% бавовна, вирощена неорганічно, може виявитися не менш шкідливою від інших неприродних тканин.

Чи знають тернополяни, що 24% пестицидів, вироблюваних у світі, споживає господарство по вирощуванню бавовни. Не кажучи вже про те, що стандартне виробництво натуральних тканин не виключає використання азобарвників, хлору, розчинів, що містять важкі метали, які потім, до речі, потрапляють в ґрунт разом із стічними водами. Одним словом, купуючи річ з 100% бавовни, ми не можемо бути упевнені в тому, що отримуємо якісний і безпечний продукт.

На щастя, органічна бавовна, вирощена в контрольованих біологічних господарствах, де заборонено застосування пестицидів, а захист культури від шкідників здійснюється вручну і використовуються тільки природні добрива, – не завдасть шкірі маленьких та дорослих тернополян ніякої шкоди.

Саме тому, за словами експертки з екологічного та соціального розвитку Клавдії Тератай, тернополянам, які хочуть придбати одяг з екологічно чистої бавовни, варто уважно підійти до вибору тканини.

—  Сьогодні бавовна посідає друге місце за вирощуваністю у світі. Ця рослина протягом усього періоду росту потребує чимало води. Оскільки бавовна займає одне з провідних місць серед технічних сільськогосподарських культур, то серед господарств відповідно існує деяка конкуренція – хто більше виростить рослини. Саме тому на бавовняних господарствах цю культуру обробляють багатьма хімікатами, аби в підсумку зібрати добрий урожай. Під час вирощування бавовни виникає й зношеність полів. Оскільки рослина займає немало місця, фермери сіють її в основному на одній і тій же території. З роками не відбувається сівозміна, через що ґрунт дуже виснажується, стає менш родючим. В еко-фермах відповідальніше підходять до вирощування бавовни. От я при виборі бавовняного одягу стараюся купувати лише той, який зроблений з органічної бавовни, яка вирощується з мінімальним використанням пестицидів або їх відсутністю, — наголосила пані Клавдія.

Варто зазначити, що органічна бавовна вирощується без використання пестицидів, хімічних добрив, ГМО, що дозволяє не лише отримати безпечний продукт, але й захистити довкілля. Попит на органічну бавовну зростає, однак зараз лише 5% світового виробництва бавовни відбувається органічним шляхом.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3800.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.