Чи знають тернополяни, що малювання може замінити вам терапевта?

Опубліковано в Життя краю 03.09.2018

Багато тернополян помітили користь арт-терапії,  яка діагностує стан людини, лікує і навіть приносить глибоке позитивне «відчуття себе», яке ми називаємо «щастям» … А все тому, що це заняття задовольняє найголовнішу фундаментальну річ людини — потребу в само актуалізації.

За своєю суттю арт-терапія – це особлива форма психотерапії, яка спеціалізується на мистецтві, головним чином, на образотворчому. Арт-терапія буває основним або допоміжним методом терапії, виступає в якості одного із засобів подолання страху, який з'являється у зв'язку з наявністю внутрішнього конфлікту.

За словами тернопільської практикуючої психологині Галини Несмашної, завданням арт-терапії не є «намалювати красиво», а інше – виплеснути, вималювати весь накопичений стрес, щоб поліпшити стан свого здоров’я.

—  На відміну від мистецтва, арт-терапія не спрямована на те, аби людина створювала шедевр. Перед людиною стоїть завдання – не виконати добре роботу, а процес малювання: що ми відчуваємо під час малювання, як на нас діють кольори, рухи пензля, олівця. Людина може малювати будь-що і під час роботи використовувати різноманітні матеріали. У нас навіть був досвід створення з людьми мандали з ниток. Це, звичайно, більше належить до рукоділля, проте не менш сприяє гармонізації. Загалом арт-терапія сприяє корекції емоційного стану, сприяє зняттю накопиченої напруги, допомагає заспокоїтись чи просто зосередитись, — наголосила психологиня.

Варто зазначити, що арт-терапія дозволяє полегшити хід загальної терапії. Не цілком усвідомлювані внутрішні переживання і конфлікти часто буває легше виразити за допомогою зорового образу, ніж висловити при вербальній корекції. Це пов'язано з тим, що невербальне спілкування тікає від цензури свідомості, і в цьому його особлива цінність.

Завдяки арт-терапії можна спробувати випустити пару - забезпечити прийнятний вихід агресивності та іншим негативним почуттям. Цей метод опрацьовує почуття і думки, які пацієнт зазвичай пригнічує. У деяких випадках невербальні засоби виступають, як єдино можливий засіб для вираження сильного переживання.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3818.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.