Чому тернополянам варто уникати нічних «трапез»?

Опубліковано в Життя краю 09.08.2018

Багато хто з тернополян намагається старанно дотримуватися певного раціону протягом дня, проте є і люди, які не проти ситно перекусити перед сном. Таким любителям вечірніх частувань варто знати, що споживання їжі безпосередньо перед сном призводить не тільки до виникнення зайвої ваги, але й багатьох проблем зі здоров’ям.

За словами тернопільського дієтолога фітнес-центру «Fitonyashka» Катерини Гавриляк, вечеря перед сном призводить навіть до прискорення процесу старіння.

Відкрию вам секрет, що важливим захисником нашої молодості є гормон росту (соматотропін). Рівень цього гормону протягом дня тримається на приблизно однаковому рівні, але вночі його кількість збільшується в 5- 10 разів. Якщо людина вживає на ніч їжу, рівень соматотропіну залишається на звичному рівні. Це означає, що регенерація тканин та м’язових сполучень буде незначною в порівнянні з тою, якою могла би потенційно бути. За наявності незначного рівня гормону росту організм старітиме швидше, адже його оновлення буде незначне, — розповіла Катерина Гавриляк.

Фахівчиня додала, що їжа на ніч може «подарувати» людині декілька зайвих кілограм.

По-перше, у тих, хто вечеряє пізно ввечері, повільніше відновлюються м’язові волокна, які інтенсивно спалюють калорії навіть у ночі. По-друге, нервова система не встигає відновитися за ніч. Звідси –  стреси та переїдання на їхньому фоні. По-третє, знижується рівень метаболізму,наголосила пані Катерина.

Дівчина додала, що тернополянам краще організувати своє харчування протягом дня так, щоб їсти перед сном не хотілось.

—  Білки та жири - це їжа складна для переварювання.  Вуглеводи ініціюють вироблення  інсуліну. Чим більша кількість інсуліну в організмі, тим менше виробляється гормону росту. Практично, так ми залишаємось у глухому куті – корисних продуктів для вживання на ніч немає. Та є вихід – останній прийом їжі повинен бути за 3-4 години до сну. Виключення з цього правила: нежирний кефір (це легко засвоюваний білок, якого в кефірі не так і багато) та висівки (це клітковина, яка не засвоюється в кишечнику, але ситість дає, — порадила Катерина Гавриляк.

Дівчина підмітила, що їсти занадто пізно, особливо якщо робити це регулярно, все-таки шкідливо. Тому тернополянам, які не хочуть добровільно старіти, варто пам’ятати, що їхня молодість в їхніх руках.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

09.05.2024 soroka
На передову полетіли ще 15 «бойових пташок» DJI Mavic 3 Pro нашим єгерям» - Сергій Надал
Передали ще 15 квадрокоптерів DJI Mavic 3 Pro для наших Героїв з 71-ї окремої єгерської…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

BRC6n2f9ZaU.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.