Тернопільський дієтолог розповіла, що найбільше врятує людей у спеку

Опубліковано в Життя краю 09.08.2018

У найспекотніший місяць літа жителям Тернопільщини варто не тільки більше налягати на овочі та фрукти, але і щоденно випивати достатню кількість води для підтримання нормального водного балансу. Інакше саме через недостатнє надходження води в організм вас може турбувати головний біль, втома, неуважність, порушення пам'яті, зниження інтелектуальної активності.

Мешканцям Тернопільщини потрібно знати, що у спеку, особливо при надлишковому виділенні рідини через шкіру, знижується необхідний вміст калію і магнію в крові, а це веде до порушення ритму серця. Зазвичай таке відбувається з людьми, в яких порушений водно-електролітний баланс.

Як розповіла тернопільський дієтолог фітнес-центру «Fitonyashka» Катерина Гавриляк, якщо людина не отримуватиме щоденну потрібну кількість води, в організмі можуть розпочатися несприятливі зміни.

—  Зі спекою організм бореться шляхом потовиділення – коли випаровується піт, шкіра охолоджується. Ми починаємо частіше дихати, що теж пришвидшує потовиділення. Влітку з диханням тіло втрачає 0,5 л. води, а з потом виходить до 3 л. Через це водний баланс організму починає йти в мінус, до мінімальної поділки. Мозок включає режим «спрага» для поповнення втраченої вологи. Сигнал надходить до нирок та кишківника – людина починає виділяти менше сечі, яка стає концентрованою. Кишківник натомість розпочинає накопичувати воду, що може привести до закрепів. При хронічному недоборі рідини організм може запасати її у вигляді набряків. Нестача води призводить до сповільнення обмінних процесів, що може призвести до зайвої ваги. Часто відбувається заміна сигналу спраги та голоду. Краще в такій ситуації зайвий раз випити трохи води, ніж в черговий раз перекусити, — розповіла пані Катерина.

Дієтолог наголосила, що втамовувати спрагу потрібно краще чистою питною водою, що має температуру тіла.

—  Зазвичай необхідна нам норма чистої води вираховується на формулою: 30 мл. рідини на 1 кг.  маси тіла. При підвищених фізичних навантаженнях, залежно від їх типу, додається ще 600-1000 мл. В жаркі дні потреба організму у чистій воді різко виростає і про це нам періодично нагадує відчуття спраги. В такий період найкращим варіантом буде пити воду в невеликих кількостях (50-100 мл), але часто: великі об’єми води не засвоюються, лише  перевантажують нирки. Мінімальний об’єм рідини на людину вагою в 50 кг (без урахування фізичної активності ) у спеку буде становити 2,5 л. Забезпечте собі можливість завжди одразу втамовувати відчуття спраги, — підмітила Катерина Гавриляк.

Варто зазначити,що якщо людина зовсім не відчуває спраги, то не треба себе змушувати пити: зайва вода стане додатковим навантаженням для роботи органів.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

09.05.2024 soroka
На передову полетіли ще 15 «бойових пташок» DJI Mavic 3 Pro нашим єгерям» - Сергій Надал
Передали ще 15 квадрокоптерів DJI Mavic 3 Pro для наших Героїв з 71-ї окремої єгерської…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3818.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.