Тернопільський дієтолог назвала 10 продуктів, які людям варто включити до свого раціону влітку

Опубліковано в Життя краю 09.08.2018

Жителям Тернопільщини варто знати, що літо – не тільки пора вдалого відпочинку чи можливості отримати чудову засмагу. Особливо у серпні людям доводиться потерпати від досить високої температури, через що погіршується апетит, а також підвищується навантаження на органи травлення. Саме тому в останній місяць літа жителям області особливо потрібно правильно харчуватися.

Як порадила дієтолог фітнес-центру «Fitonyashka» Катерина Гавриляк, у спекотну пору жителям Тернопільщини варто поповнити свій раціон свіжими фруктами та овочами.

Взимку нашому організму необхідно багато енергії, яку ми отримуємо  з супами, гарячими стравами та іншою ситною їжею. Тільки в літній період наш апетит менший, та й потреба зігрітись вже не актуальна, — розповіла пані Катерина. — Я рекомендую людям список продуктів, які полегшать роботу організму, допоможуть очистити його від шкідливих речовин та освіжитися.

  1. Огірки.

Свіжі огірки – найкращий продукт для літнього раціону. Вони на 90 % складаються з води, окрім цього багаті кальцієм, вітаміном С та мінеральними солями.  Вживати їх можна без обмежень і в будь- якому вигляді.

  1. Ківі.

Цей фрукт є помічником для серцево-судинної системи, він також регулює серцебиття й тиск. Багатий кальцієм та вітаміном С. Робіть з нього фруктові салати, вживайте з ранковою кашею.

  1. Малина.

Ягоди малини чудово втамовують спрагу, понижують жар, виводять з організму токсини, покращують обмін речовин.  Вони мають у своєму складі глюкозу, фруктозу, солі калію, вітамін С, каротин та ефірні масла.  Завдяки високому вмісту міді ці ягоди покращують настрій.

  1. Свіжа зелень.

Ще один незамінний продукт, причому,  у всі чотири пори року. Це – петрушка, кріп, шпинат, різні види цибулі, листя салату. Зелень вживайте у великій кількості – щедро  додавайте в літні салати, смузі, коктейлі, супи та ін.

  1. Кавун.

Кавун багатий клітковиною, пектинами, вітамінами групи В, залізом, магнієм, кальцієм.  Він стимулює травлення та обмінні процеси. Переконайтесь, що купуєте свіжий та справжній кавун, і буде вам щастя.

  1. Диня.

 Диня також чудово втамовує спрагу. Крім того, її використовують при лікуванні малокрів’я, серцево-судинних захворювань, при хворобах нирок та печінки. Вона має здатність заспокоювати нервову систему.  Позитивно впливає і на обмінні процеси.

  1. Болгарський перець.

Перець багатий вітамінами групи В, Р та каротином. Він є незамінним при анемії та низькому імунітеті завдяки високому складу мінеральних солей, магнію, натрію, фосфору, цинку, міді, хрому, заліза. Болгарський перець стимулює утворення шлункового соку, тому вживати його можна без запорук.

  1. Чорна смородина.

Чорна смородина – одна з найкорисніших ягід. Багата на вітаміни групи К, В, залізо та калій.  Плоди є протизапальним засобом. Смородина має здатність очищати кров та покращувати апетит. Прекрасно тонізую  у спеку.

  1. Кабачок.

Кабачок легко засвоюється нашим організмом, адже має мінімальну калорійність. Він здатен виводити шкідливі речовини та токсини. Має великий спектр поживних речовин. Кабачки можна запікати, смажити, робити запіканки чи пюре.

  1. Спаржа.

Заключним продуктом у нашому списку є спаржа. Вона є чудовим замінником гарніру в літній період, можна її вживати і замість каш. Спаржа дуже слухняний продукт в плані приготування, смакує з лимонним соком та, скажімо, кунжутом. Багата на рибофлавін – вітамін, що бере участь в процесах росту, позитивно впливає на стан шкіри, слизових оболонок, функцію печінки та кровотворення.  

Прокоментувати:

СОЦІУМ

09.05.2024 soroka
На передову полетіли ще 15 «бойових пташок» DJI Mavic 3 Pro нашим єгерям» - Сергій Надал
Передали ще 15 квадрокоптерів DJI Mavic 3 Pro для наших Героїв з 71-ї окремої єгерської…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

MaPq8GwEnww.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.