«Кальян – це ціанистий калій, наприклад, зі смаком малини» , — розповів у Тернополі експерт контролю над тютюном

Опубліковано в Життя краю 06.08.2018

Тернополянам варто знати, що відвідавши кальянну, люди не стільки відпочинуть, розслабляться, як завдадуть здоров’ю значної шкоди. В кальяні шкідливий навіть не стільки сам нікотин, який потрапляє в організм, а продукти горіння – хімічні сполуки, що руйнують організм.

При це розповів під час прес-конференції міжнародний експерт у сфері контролю над тютюном Костянтин Красовський.

— Якщо проаналізувати, то кальян – це ціанистий калій, який, наприклад, може мати смак малини. До того ж мало хто знає, що цей прилад для куріння більш згубно впливає на людське здоров’я, аніж сигарети. Лише коли ми викурюємо шкідливі речовини з кальяну, не відчуваємо їх, а відчуваємо той же смак малини. Саме тому перебувати у приміщенні, де курять кальян, більш небезпечно, аніж де курять сигарети. Це пов’язано із двома причинами. При курінні фільтрується дим з кальяну, всі гази – речовини без кольору і запаху проходять, залишаючись у повітрі. Якщо ми зайдемо в будь-яке приміщення, де курять сигарету, захочемо зразу ж піти звідси, бо нам «вдарить» у ніс неприємний запах. У приміщенні, де курять кальян, ви не відчуєте смороду, хоча кількість шкідливих речовин у повітрі буде значною, — повідомив Костянтин Красовський.

Чоловік додав, що при курінні кальяну дим – вологий і охолоджений, тому потрапляє в легені глибше, тим самим завдає легеням більшої шкоди.

До складу кожного кальяну входить шматочок вугілля, який під час роботи приладу вигоряє та виділяє чадний газ, який вдихають курці. Це збільшує концентрацію газу в повітрі, що навіть сигарети не виділяють його стільки. До того ж, ви не застраховані, що через мундштук вам не передадуться інфекційні захворювання. До того ж, воду у приладі рідко міняють. Тому пам’ятайте, якщо ви ввійшли в ресторан чи бар, де курять кальян – тікайте звідси негайно. Інакше ви перебуватимете в зоні небезпеки, яку навіть не відчуєте. До того ж, куріння кальяну у приміщенні – недозволене. Якщо ви десь бачите порушення цієї заборони, варто писати скаргу, — наголосив пан Констянтин. 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

09.05.2024 soroka
На передову полетіли ще 15 «бойових пташок» DJI Mavic 3 Pro нашим єгерям» - Сергій Надал
Передали ще 15 квадрокоптерів DJI Mavic 3 Pro для наших Героїв з 71-ї окремої єгерської…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

BRC6n2f9ZaU.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.