На Тернопільщині зменшилася кількість курців

Опубліковано в Життя краю 06.08.2018

Із 2010 до минулого року кількість курців в Україні знизилася на 5%, при цьому позитивна тенденція щодо зменшення числа споживачів сигарет не оминула й Тернопільщину.

Упродовж 2012-2017 років поширеність куріння у Тернопільській області зменшилась на 7%, проте 15,8% мешканців області продовжують курити. За даними Держстату, рівень поширеності куріння на Тернопільщині є нижчим за загальноукраїнський показник, котрий складає 18,7%.

Як розповіла під час прес-конференції директорка Ukrainian Media E-school Оксана Панасівська, такі дані повинні позитивно впливати на жителів області та стимулювати їх продовжувати успіхи щодо зниження кількості курців.

Журналістські стереотипи та штампи сьогодні досить непогано працюють, до того ж існує багато перекрученої та неповної інформації стосовно куріння. Наприклад, стереотипи стосовно куріння «люди втомилися боротися», «справа безнадійна» варто розвінчувати, адже тютюнопаління сьогодні знижується. На жаль, навіть у мене не було інформації про позитивну статистику щодо куріння. До того ж, ми повинні вміти правильно подавати позитивну інформацію, яка також може бути вкрай цікавою, рейтинговою, важливою для суспільства, — розповіла Оксана Панасівська.

Те, що в Тернопільській області та в Україні в цілому відбулося суттєве зменшення поширеності куріння, підтвердив у відсотках і голова правління ГО “Життя”, член Ради Реанімаційного пакета реформ, експерт у сфері контролю над тютюном Андрій Скіпальський.

— Про це свідчить не лише державна статистика, але й дані Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну – за 7 років частка щоденних курців в Україні скоротилася майже на 20% (з 25% у 2010 році до 20,1% у 2017-му). Така тенденція є результатом прийняття антитютюнових законодавчих ініціатив. Так, 3 2012 року заборонено курити в громадських місцях, зокрема в закладах ресторанного господарства, заборонено рекламувати тютюнові вироби, на пачках сигарет з'явитись графічні попередження про шкоду куріння, а вартість сигарет значно зросла. Щоб продовжувати ефективну боротьбу за здоров `я українців, потрібно й надалі посилювати законодавство, зокрема прийняти антитютюнові законопроекти №2820 та №4030а, — пояснив Андрій Скіпальський.

Варто зазначити, що щорічна глобальна тютюнова епідемія забирає з життя понад 7 мільйонів осіб, із яких близько 900 тис. не є курцями і вмирають через хвороби, які викликані вторинним тютюновим димом.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

09.05.2024 soroka
На передову полетіли ще 15 «бойових пташок» DJI Mavic 3 Pro нашим єгерям» - Сергій Надал
Передали ще 15 квадрокоптерів DJI Mavic 3 Pro для наших Героїв з 71-ї окремої єгерської…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

VuwU5xVlQYg.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.