Які змії на Тернопільщині є найнебезпечнішими?

Опубліковано в Життя краю 05.08.2018

У серпневу спеку тернополяни поспішають вибратися на відпочинок за місто на природу. Тільки людям варто бути обачними, адже в лісі, на полі у заростях часто можуть ховатися небезпечні для здоров’я тваринки. Це – не тільки кусючі комахи, а навіть і змії. До того ж, цих плазунів можна зустріти навіть у місті в місцях масового накопичення сміття, де є гризуни – основна їжа для змій.

Як відомо, змії нападають на людей лише тоді, коли захищаються, а в іншому випадку уникають контактів з нами. Тільки у сильну спеку повзучі стають менш активними і можуть не помітити, що до них хтось наближається. Тому якщо ви з необережності наступили на змію, вона у відповідь може вп’ястися у ваше тіло зубами.

Варто пам’ятати, що найважче укуси отруйних змій переносять діти, люди похилого віку та особи зі зниженим імунітетом.

Як розповіла тернопільська дитяча лікарка-імунолог Ірина Цимбалюк, цьогоріч в обласну дитячу лікарню, на щастя, не зверталися пацієнти, яких кусали змії.

На Тернопільщині ядовитою є гадюка звичайна, деяку токсичність має слина мідянки. Щодо інших повзучих, які водяться у краї - вужа звичайного, вужа водяного, полоза лісового, то вони є безпечними для людей. Наш медзаклад повністю забезпечений протиотрутами, тому лікарі зможуть повноцінно надати допомогу людям, які звернуться до нас по допомогу в разі контакту з гадюкою. Навіть якщо в людей можуть бути масивні укуси, то сироватки вистачить на всіх, — наголосила Ірина Цимбалюк.

Варто знати, що якщо вас вкусила якась не отруйна змія, то процедура першої допомоги зводиться до мінімуму. Достатньо лише обробити ранку перекисом водню, йодом або зеленкою, залежно, що у вас буде під рукою. Якщо немає ніяких обробних засобів, то можна промити рану проточною водою і прикласти подорожник.

Якщо ж ви стали жертвою отруйної змії, ви повинні надати собі допомогу максимально швидко. Відразу після укусу можна обхопити рану і злегка натиснути, щоб отрута витекла назовні. Медики радять робити спеціальні хрестоподібні надрізи, щоб кров витікала інтенсивніше, а з нею і залишки отрути. Однак це варто робити тільки підготовленій людині.

Якщо до найближчого медзакладу необхідно добиратися більше 1 години, отруту можна відсмоктати ротом. На деякий час ви можете відчути деяке оніміння язика, яке з часом проходить. Проте ні в якому разі цього не можна робити, якщо у вас є кровоточивість ясен чи інші пошкодження в роті.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

BRC6n2f9ZaU.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.