Понад 70 оригінальних витинанок прикрасили стіни одного з тернопільських музеїв (фото)

Опубліковано в Життя краю 11.05.2018

Тернопільська рукодільниця та ще й вчителька математики Галина Дудар виставила у стінах Тернопільського обласного краєзнавчого музею більше сімдесяти різноманітних витинанок.

Кожна робота жінки вирізняється цікавим рослинним орнаментом та є особливою тому, що не повторюється. На окремих витворах з паперу уважний гість виставки запримітить, що витинанка де-не-де кольорова, а не однотонна, що додає нового настрою роботам пані Галини.

За словами авторки, із 2010 року витинанки – головний напрямок діяльності майстрині.

Я хочу, аби люди, переглянувши мої роботи, зрозуміли, що на сьогоднішній день витинанка – не тільки гарна річ, але що її можна використовувати по сучасному. Наприклад, дарувати комусь гарні листівки з елементами витинанки. Під час виготовлення витинанки я не боюся експериментувати та додаю до свого виробу нові матеріали. Дуже мені подобається пакувальний папір, тож я охоче витинаю й із нього цікаві орнаменти. Ще один мій секрет у тому, що я роблю витинанки із паперу зі спеціальних календарів, який також приваблює своєю колористикою. Наприклад, мої роботи «Барви осені» виготовлені із календарного паперу, — розповіла Галина Дудар.

Пані Галина наголосила, що ніколи не копіює нічиїх робіт. Жінка розповіла, що робить і ляльки, але рідше.

На виставку завітав і заслужений майстер народної творчості України Антон Гриб, якому випадало милуватися витинанками Тернопільщини в різні періоди історії.

— Мені свого часу довелося пробувати із майстрами та майстринями, які працювали в різних напрямках. Були серед них і умільці, які займалися витинанками. Насправді витинанки мають давню історію, особливо це стосується бучацьких та чортківських витворів. В цих районах майстри не тільки щось витинали з паперу, але й додавали колір до свого витвору – аквареллю на вільних місцях на папері вимальовували цікаві візерунки. Пам’ятаю, Михайло Станкевич ще захистив дисертацію з витинанки та написав книгу на цю ж тематику, — поділився Антон Гриб.

Теплий та щирий відгук про експозицію витинанок висловила і майстриня з гончарства Уляна Джигринюк.

— Мистецтво, яке представлене нині у виставковій залі є настільки світлим, якісним та приємним для перегляду, що кожен відчуває теплоту цих робіт. Одразу видно, що кожний виріб виконувала неабиякої творчості людина. Думаю, що серед населення Тернопільщини близько 500 людей активно займаються мистецтвом. Я дуже рада, що серед цієї кількості майстрів багато нині не тільки присутні тут, але й виставляють свої роботи, — підмітила Уляна Джигринюк.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

MaPq8GwEnww.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.