У Тернополі презентували проект, який готуватиме молодих лідерів для ОТГ

Опубліковано в Життя краю 16.04.2018

Унікальний освітній проект «Публічне адміністрування у сфері молодіжної політики» презентували сьогодні, 16 квітня, у Тернопільському національному економічному університеті.

Метою програми є підготовка фахівців, які зможуть ефективно працювати з молоддю об’єднаних територіальних громад, створюватимуть належні умови для гармонійного розвитку та самореалізації молодих людей.

Організаторами проекту є громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад», Тернопільський національний економічний університет, Міністерство молоді та спорту України, Комітет Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Учасниками освітньої програми є молоді люди з 20-ти об’єднаних територіальних громад Західної
України.

– Я дуже радий, що в нашому університеті відбувається таке важливе дійство. Це ще одне підтвердження того, що Тернопіль є студентською молодіжною столицею України, адже найбільша питома вага студентів із всієї чисельності жителів спостерігається саме на Тернопіллі – більше 30-ти тисяч студентів на 200 тисяч населення. Це єдиний в Україні проект, який фінансується і має свій кошторис. Я завжди закликаю учасників обговорень до дискусії, адже саме таким чином ми маємо можливість виявляти правильні орієнтири, трансформації публічного адміністрування, – зазначив ректор ТНЕУ Андрій Крисоватий.

За словами голови Тернопільської державної адміністрації Степана Барни, освітній проект спрямований на те, щоб обговорити та вирішити одну із найгостріших проблем на сьогодні – життя села та його молодих жителів.

– Багато хто думає: «Яка молодіжна політика в селі? Дітей тут вже немає, а всі дорослі люди виїхали». Наша стратегія, в тому числі й ідея децентралізації, дасть можливість повернути село до життя. У переважній більшості сіл вже давно забули, що таке сфера культури, там вже закинуті об’єкти спортивної інфраструктури, я вже не кажу про розвиток молодіжної політики… Уже вкотре держава виділяє 1,9 млрд грн на розвиток інфраструктури територіальних громад. Скільки з цієї суми забрали ми для розвиту молодіжної інфраструктури або спорту? У розрізі Тернопільської області в 2016 році на розвиток перших 26-ти ОТГ виділили 141 млн грн субвенції, у 2017 – 115 млн на 36 громад, а в 2018 році ми матимемо приблизно 90 млн на розиток 40 ОТГ… Підсумком нашої спільної роботи може бути те, що за 2 місяці цього року в селах Тернопільської області буде відкрито 25 нових футбольних полів із штучним покриттям за умови співфінансування 50 на 50, – проінформував Степан Барна.  

Як зауважив очільник Тернополя Сергій Надал, проект «Публічне адміністрування у сфері молодіжної політики» виховає нову молодіжну еліту та нових лідерів серед молоді.

– Сподіваюсь, що ця програма дасть додаткові можливості та шляхи для співпраці місцевого самоврядування та молоді. Треба зробити так, щоб молодим людям було цікаво жити і працювати в об’єднаних територіальних громадах. Молодіжна політика є одним із пріоритетів роботи Тернопільської міської ради. У місті є чимало проектів, які реалізовуються за ініціативи або за підтримки молоді. Щороку сотні тисяч гривень ми виділяємо на підтримку різноманітних молодіжних проектів. Уже багато років студентська молодь має можливість пройти стажування у міській раді Тернополя. Таким чином молоді люди дізнаються більше про місцеве самоврядування і мають можливість розвивати власні проекти, – наголосив Сергій Надал.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3791.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.