У Тернополі провели екскурсію до унікальної знахідки, яку виявили у центрі міста рік тому (фото)

Опубліковано в Життя краю 09.04.2018

Під приміщенням обласної прокуратури у 2017 році за допомогою георадарної розвідки було виявлено катакомбний храм, який є важливою архітектурною пам’яткою Тернополя. Нещодавно для тернопільських журналістів було організовано першу екскурсію до підземного об’єкту.

Катакомбна церква, яка в Тернополі у різні століття виконувала неоднакову функцію – слугувала ліцеєм при жіночому монастирі Йосифіток, тиром та спортзалом у часи радянської влади, на сьогоднішній день потребує переобладнання. Зокрема, варто облаштувати вхід до пам’ятки, адже це дало би можливість проводити у храмі екскурсії для гостей та жителів Тернополя.

Головним нашим завданням є приведення катакомбної церкви в належний стан та включення її в життя міста, адже це є важлива "родзинка" Тернополя. На мою думку, підземний храм – один із чотирьох об’єктів, які мають сакральне значення. До таких пам’яток у Тернополі належать три культові споруди: Архикатедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, Кафедральний собор Різдва Христового та Церква Воздвиження Чесного Хреста. Всі ці об’єкти  включені до Програми збереження культурної спадщини міста, — розповів заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра.

Леонід Олексійович наголосив, що, на сьогоднішній день, єдиним входом до катакомбної церкви є двері через прокуратуру . Тільки часте використання цього ходу стає неможливим, тому що прокуратура є важливим режимним державним органом міста.

Довідка: катакомбну церкву знайшли у 2017 році. Дослідники кажуть, що там на початку XX століття стояв монастир французьких сестер-йосифіток. Монахині в ньому навчались французької мови, етикету. Із Катедральним собором монастир з'єднувався підземним ходом.

Під монастирем розташовувалась катакомбна підземна церква. Була вона невелика – 3 м у висоту, 8 м - у довжину й 5 – в ширину. У 1952-му у приміщення монастиря "переселилась" прокуратура. Вхід до підземної церкви було завалено, стіни її – побілено, а приміщення пристосовано під різні потреби. Згодом святиню переобладнали під тир.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3818.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.