Про тернопільську споруду, якій більше 200 років видали монографію

Опубліковано в Новини 01.07.2017

Архикатедральний Собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці - один із найстаріших храмів Тернополя, якому більше 200-та років. Однак досі про цю своєрідну духовну та архітектурну візитівку Тернополя не було ніяких наукових праць чи зібраних відомостей окрім переказів, легенд та окремих невеликих і загальних матеріалів.

Цю прикру ситуацію вирішив виправити тернопільський священник, доктор історичних наук Віталій Козак, який, дослідивши історію храму, написав монографію «Архикатедральний Собор у Тернополі».

- Книга задумувалася, як наукова монографія, але ілюстрована, щоб зробити її привабливішою для широкого кола читачів. Також, як історичний путівник, який би був при храмі і туристи та гості міста, які відвідують храм, могли б щось взяти собі на згадку про Тернопіль. Поштовхом до написання такої книги стала наша нарада із настоятелем храму Орестом Павліським перед початком реставраційних робіт у захристії. Внаслідок реставрації цього приміщення дуже багато деталей відкрилося: камін, вікна, інші речі. Тоді ми поставили за мету розробити довгостроковий план реалізації реставрації храму. І зіткнулися з тим, що не маємо тексту про Катедру. Тому було вирішено розставити останні крапки над «і», - розповідає отець і автор монографії Віталій Козак.

До видання увійшли цікаві та маловідомі факти про Тернопільську Архикатедру від моменту її будівництва і до сьогодні. Наприклад, Віталій Козак, опираючись на різні історичні документи доводить, що будівництво Домініканського костелу тривало не у проміжку 1749-1779 років, а із 1771 до 1777 року. Зокрема, про це свідчить документ, про який раніше ніхто з місцевих науковців не згадував, і взагалі про нього в місті не знали – Угода між внуками Юзефа Потоцього про добудову храму у Тернополі, підписана у грудні 1771 року. Також автор монографії подає свою версію щодо архітектора храму. Вважається, що ним був  Ян де Вітте, тоді як отець Віталій Козак наводить документи, які свідчать проте, що проект Домініканського храму належить Августу Мошинському.

- Придбати науково-популярне видання про Архикатедральний Собор можна безпосередньо у храмі. Його вартість – 60 гривень. До речі, усі кошти від продажу книги, як зазначив автор, будуть передані на подальшу реставрацію споруди, - кажуть в прес-службі Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії УГКЦ.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

30.09.2024 soroka
Відеозвіт з будівництва житлових комплексів від компанії «Креатор-Буд» за вересень 2024 рік
Креатор-Буд» 18 років на ринку будівництва України. Філії компанії працюють у Києві, Львові, Тернополі. Будівництво…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3776.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.