Старі тополі перетворять "у катальповий рай" в Тернополі

Опубліковано в Новини 13.06.2017

В парку ім. Т.Шевченка сьогодні, 13 червня, видалятимуть п'ятдесятирічні тополі. Їх, в рамках екологічного вектору «Перетворимо тополину пісню у катальповий рай», замінять на молоді катальпи, інформують в управлінні ЖКГ.

Відповідні роботи проводитимуть поблизу острова “Чайка” на ділянці від дитячого майданчика до алеї в напрямкудо пам’ятника С. Бандери.

- До слова, “тополина пісня” цьогоріч особливо дошкулила тернополянам. Пух, якого було надзвичайно багато на вулицях міста, став справжнім випробуванням для людей, які страждають алергією. Він вважається одним з найбільш активних алергенів і доставляє людям безліч незручностей. Чому ж у Тернополі стільки тополь? У радянські часи дуже оперативно будували цілі мікрорайони і через брак посадкового матеріалу швидко озеленити ці бетонні джунглі могли тільки тополі. Крім того у швидкого зростання є і зворотна сторона. Пух це “побічний” продукт, якщо можна так висловитися. У тополі є жіночі і чоловічі рослини. Пух дають тільки жіночі рослини, тому в озелененні потрібно використовувати тільки чоловічі екземпляри. Для цього існують спеціальні сорти тополь. До мінусів можна віднести недовговічність і крихкість рослин, які 30-40 років вже треба прибирати, - зазначають в управлінні ЖКГ.

Відтак, на зміну старим тополям "прийдуть" катальпи. Ці дерева мають велике зелене листя і під час вегетації на них виростають довгі плоди, у формі стручків. Свою декоративність вони зберігають протягом усього сезону вегетації, а восени листя катальпи практично не жовтіє і скидає зелене листя при термічних показниках – нижче нуля.

 

До слова, єдина катальпа, що є в Україні під охороною, знаходиться на Тернопільщині. Це ботанічна пам’ятка природи місцевого значення “Чортківська катальпа”, яка росте у Чорткові, на вул. Шевченка, 23. Дерево має обіймище стовбура на висоті 0,5 м — 110 см, діаметр — 35 см, проекція крони з півночі на південь — 12 м, із заходу на схід — 10 м. Історія дерева невідома, воно єдине у Чорткові, має науково-пізнавальну та естетичну цінність. Перебуває у відані Чортківської міської ради.

Фото: з відкритих джерел.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

16.05.2024 soroka
Мер Києва Віталій Кличко терміново передав 150 fpv-дронів, квадрокоптери та системи РЕБ захисникам Вовчанська
Мер Києва Віталій Кличко відправив захисникам під Вовчанськ велику партію дронів та системи РЕБ. Невдовзі…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.