Рейдові перевірки на "паліїв" здійснюватимуть в Тернопільській області

Опубліковано в Новини 13.03.2017

Про це повідомляють в прес-службі Державної екологічної інспекції в області.

Так, держінспектори з охорони навколишнього природного середовища здійснюватимуть рейдові перевірки на території області для виявлення та запобігання спалювання рослинності та її залишків тернополянами. Крім того, в ході рейдів проводитиметься і роз‘яснювальна робота щодо попередження фактів самовільних підпалів і дотримання вимог природоохоронного законодавства. Адже для жителів області, наводячи лад на прибудинковій території, місцях загального відпочинку чи придорожніх захисних смугах, спалювати нагромаджене - стало "доброю" традицією.

Разом з тим, така традиція - шкодить не лише хдоровю людей:

- Якщо спалювання сухої рослинності та її залишків шкодить в основному здоров‘ю людей, то з випалюванням стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою та природною рослинністю, яке також є сезонною весняною проблемою, призводить до руйнації ґрунтового покриву, зниження родючості ґрунту, порушення його структури. Справа у тому, що безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі організми, комахи та інша живність , яка є незамінною ланкою у природному ланцюгу, - пояснюють у Державній екологічній інспекції.

Крім того, статтями 77-1 (Самовільне випалювання рослинності або її залишків ) та 82 (Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення) Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що за спалювання рослинності для громадян передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 170 до 340 грн., для посадових осіб – від 850 до 1190 грн.; за спалювання відходів – від 340 до 1360 грн. для громадян та від 850 до 1700 грн. для посадових осіб та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об‘єктів природно-заповідного фонду (парки і сквери) тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 680 грн. і на посадових осіб – від 1190 до 1700 грн.

Також, ч.1 ст.245 (Знищення або пошкодження об‘єктів рослинного світу) Кримінального Кодексу України за подібні порушення передбачено також кримінальну відповідальність.

Фото: з вільних джерел.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

30.09.2024 soroka
Відеозвіт з будівництва житлових комплексів від компанії «Креатор-Буд» за вересень 2024 рік
Креатор-Буд» 18 років на ринку будівництва України. Філії компанії працюють у Києві, Львові, Тернополі. Будівництво…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3776.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.