У фондах тернопільського музею — більше трьох сотень раритетних різдвяних листівок

Опубліковано в Новини 05.01.2023

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї зберігається понад 300 різдвяних листівок, створених у кінці ХІХ–ХХ столітях.

Про це розповіли у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.

— На листівках зображені біблійні герої, релігійні сюжети, представлені українські традиції святкування Різдва. У музейній скарбниці зберігаються раритетні художні листівки із малюнками відомих мистців свого часу, патріотичні повстанські поштівки, які створювалися у підпільних друкарнях УПА, а також листівки, які друкувала українська діаспора в усіх куточках світу задля збереження українських різдвяних традицій та культури, — розповідає старший науковий співробітник відділу фондів ТОКМ Галина Гнатишин. — Ці експонати різноманітні за формою та способом художнього оформлення. Оригінальністю вирізняються виготовлені власноруч різдвяні картки, а також листівки-листи, у яких зберігаються рукописи, пройняті теплотою людських рук та люблячих сердець. 

До музею поштівки надходили завдяки дарункам відомих культурно-громадських діячів нашого краю – Богдана Головина, Ольги Букавин, Богдана Стасіва, Ганни Гаврилюк.

— У колекційній збірці представлені листівки із архіву Стефанії Садовської – відомої тернопільської музейниці та краєзнавиці. Вони датовані 1917 та 1920 роками, адресовані у Відень та Тернопіль, де в свій час проживала родина Садовських. На цих поштівках – рукописні привітання від друзів із щирими різдвяними побажаннями. На одній із листівок – фотосвітлина «Українські Січові Стрільці в засніжених Карпатах.  Стежа вертає зо звідів. Січень 1915 р.»,говорить Галина Гнатишин. — Отож, музейні поштівки є носіями інформації, що дає можливість реконструювати цілу епоху, пізнати долі людей. На зворотах листівок зафіксовані дати, поштові штемпелі та марки, дані про відправників та одержувачів, вітальні тексти. Ці експонати засвідчують гарну різдвяну традицію, яку, на жаль, ми втрачаємо.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

16.05.2024 soroka
Мер Києва Віталій Кличко терміново передав 150 fpv-дронів, квадрокоптери та системи РЕБ захисникам Вовчанська
Мер Києва Віталій Кличко відправив захисникам під Вовчанськ велику партію дронів та системи РЕБ. Невдовзі…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.