Тернопільські рятувальники закликають не "жартувати", набираючи екстрені номери

Опубліковано в Новини 17.02.2022

На лінію екстреного виклику «101»  щодня надходить безліч повідомлень зі стаціонарних і мобільних телефонів із благанням про допомогу від громадян, які потрапили в екстремальні ситуації.

Найстрашніше те, що серед них часто зустрічаються і неправдиві, «жартівливі» виклики, повідомляють в Головному управлінні ДСНС України в Тернопільській області.

Специфіка пожежно-рятувальної служби ДСНС полягає в тому, що вона не може залишити поза увагою жоден виклик. Іноді, поспішаючи на вигадане чиєюсь хворобливою уявою «замінування», «пожежу», чи ще якусь надзвичайну подію, рятувальники не в змозі надати оперативну допомогу тим, хто дійсно її потребує. Адже під час слідування працівників служби порятунку у хибному напрямку, паралельно може надійти інформація про дійсно реальну біду. У такому разі перенаправлення підрозділів з одного виклику на інший призводить до втрати дорогоцінного часу, який вкрай необхідний постраждалим.

У зв’язку з цим працівники Держслужби з надзвичайних ситуацій звертають увагу жителів краю на відповідальність за неправдиві виклики не лише пожежно-рятувальної служби, а також поліції, швидкої медичної допомоги чи інших аварійних служб.

Згідно зі статтею 259 Кримінального кодексу України  завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, - карається позбавленням волі на строк від двох до шести років. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, - карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.

Порушення статті 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб” тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Найчастіше «жартують» учні загальноосвітніх шкіл. Батьки зобов’язані знати самі та пояснити своїм дітям, що за такі жарти передбачається відповідальність згідно чинного законодавства. Кримінальна відповідальність за такого роду злочини настає з 16 років. Відтак, за хибне повідомлення неповнолітніх школярів нестимуть відповідальність їхні батьки, яким доведеться відшкодовувати завдані збитки. До того ж, зловмиснику (або його батькам) доведеться оплачувати всі витрати по виїзду представників правоохоронних органів та інших відомств (витрати на паливно-мастильні матеріали, амортизаційні витрати, оплата праці співробітників та інше).

Пам’ятайте про те, що набираючи номер телефону екстреної служби і повідомляючи хибний виклик, ви не тільки порушуєте закон, але й, можливо, ризикуєте життям інших людей. А також поясніть дітям відповідальність за їхні вчинки!

Головне управління ДСНС України у Тернопільській області

Прокоментувати:

СОЦІУМ

02.05.2024 soroka
Олександр Кацуба: Підтримувати українського виробника зараз — здоровий глузд
Пріоритетом державної політики щодо забезпечення Збройних сил має бути максимальне завантаження українського бізнесу військовим замовленням.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3688.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.