У Тернополі обговорили стан підприємництва в Україні

Опубліковано в Новини 09.12.2016

А також запропонували 2017 рік зробити роком підприємця в Україні.

Що відбувається у житті бізнесу Тернопільщини, як він взаємодіє з владою? Чи зростає? З якими перешкодами стикаються експортери та імпортери у 2016 році та як збільшити інвестиції в область – про це та інше говорили на Регіональному форумі підприємств малого та середнього бізнесу в контексті підписання Україною Угоди про Асоціацію з ЄС «Діалог заради сприяння торгівлі та розвитку бізнесу». Захід, організований Тернопільською ОДА та Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій,  відбувся 8 грудня у Тернополі.

«Незважаючи на ситуацію в країні – економічну кризу, проведення АТО,  підприємства Тернопільщини не тільки розширюються, створюють нові робочі місця, а й беруть активну участь у вирішенні соціальних проблем краю. Так, наша область демонструє  зростання показників соціально-економічного розвитку. Лише з початку року у розвиток економіки області вкладено капітальних інвестицій  майже на 3 млрд грн, що на 40,9 % більше, ніж у січні-вересні минулого року. Крім того, в області активно впроваджується електронна система державних закупівель «PROZORRO». Наразі в ній зареєстровано понад 700 підприємств Тернопільщини. Ми переконалися, що йде суттєва економія державних коштів – наразі зекономлено більше 10 млн. грн», - зазначив заступник голови – керівник апарату обласної державної адміністрації Ігор Вонс.
Він закликав підприємців долучатися до роботи в системі державних закупівель «PROZORRO».

Модератор форуму Ігор Бураковський, голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, зазначив, що проект Діалог зі сприяння торгівлі уже провів серію семінарів в містах Тернопільщини, який зібрав 360 учасників – представників бізнесу, бізнес-асоціацій, об’єднаних територіальних громад та державні службовці.

«Проблеми, з якими стикаються і представники влади, і представники бізнесу на Тернопільщині, з одного є типовими для всієї України, а з іншого -  тут є  свої особливості. Тут діє 4-5 великих підприємств, тому можна говорити, що  це область малого і середнього бізнесу. На Тернопільщині активний міграційний рух, і це створює проблеми на ринку праці. Крім того, практично всі регіони шукають нові ринки збуту, в країні економічна криза. А в  багатьох країнах ЄС є можливість збути свої товари. Тому ми намагаємося донести інформацію про ці можливості для тих, хто тільки думає виходити на зовнішні ринки», - зауважив Ігор Бураковський.

Марія Барабаш, член ради директорів Спілки українських підприємців, розповіла, що  СУП – наймолодша організація підприємців в Україні, яка існує з квітня 2016. Це єдина організація, яка увійшла до Ради реформ при президентові України. Основна місія – об’єднати українських підприємців (плани: 100 000 учансиків до 2020 року). Основними завданнями пані Марія називає: дерегуляцію, зменшення втручання держави у бізнес, поліпшення податкового і митного законодавства, спрощення адміністрування податків, промоція підприємництва.

«В Україні жахлива статистика – випускники вузів не хочуть бути підприємцями: немає позитивної та корисної інформації про підприємництво. Стратегія розвитку МСП – це лише 5% нашої роботи у цьому напрямку. Ми ставимо завдання реалізовувати її. Ми закликаємо Уряд зробити 2017 – роком підприємця в Україні», - констатувала Марія Барабаш.

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

27.09.2024 soroka
З Тернопільщини передали антидронові рушниці для бійців штурмової бригади
Антидронові рушниці допомагають нашим воїнам знешкоджувати ворожі дрони, перешкоджають окупантам виявляти позиції українських військових. Перший…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3764.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.